Ruski BDP pao četiri odsto u drugom kvartalu

Piše: Objavljeno: 14/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) pao je četiri odsto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utiču na rusku ekonomiju, objavila je ruska agencija za statistiku Rosstat.

U periodu od aprila do juna BDP je prema preliminarnim procjenama iznosio 96 odsto novoa dosegnutog u istom periodu prošle godine, prenosi rtcg.me.

Riječ je o objavi podataka o kretanju ruskog BDP-a u prvom od tromjesečja koje je u potpunosti obilježio rat u Ukrajini.

Nekoliko svjetskih finansijskih institucija smanjilo je ekonomske šanse Rusije i Ukrajine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. U maju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za Ukrajinu predvidjela da bi njen BDP ove godine mogao pasti 30 odsto, dok bi se ekonomska aktivnost u Rusiji mogla smanjiti deset odsto.

Prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, banka sa sjedištem u Londonu predviđala je rast od 3,5 odsto za Ukrajinu ove godine, i jačanje od tri dsto za Rusiju.

Svjetska banka je sredinom aprila objavila da će ukrajinski BDP ove godine pasti 45,1 odsto, a ruski 11,2 odsto.

Nakon izbijanja rata mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije protiv Rusije, čime žele oslabiti rusko gospodarstvo i njenog predsjednika Vladimira Putina.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content