Ruske banke izgubile 25 milijardi dolara u prvoj polovini godine

Piše: Objavljeno: 05/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Ruske banke su u prvih šest mjeseci 2022. godine izgubile ukupno 1.500 milijardi rubalja (24,95 milijardi dolara), kazao je visoki dužnosnik ruske Centralne banke.

Približno dvije trećine gubitaka banaka odnosi se na devizno poslovanje, rekao je Dmitrij Tulin, prvi zamjenik predsjednika ruske Centralne banke, za poslovni dnevnikRBC, prenosi Pobjeda.

Ovo je prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu u februara da je ruski regulator objavio podatke o rezultatima poslovanja bankarskog sektora.

Gubici koncentrisani među najvećim bankama

Tulin je naglasio da su “šanse veće od 50 posto” da gubici u cijeloj 2022. godini neće premašiti 1.500 milijardi rubalja iz prvog polugodišta.

Gubici su, prema njegovim riječima, koncentrisani među najvećim bankama.

Institucije koje su poslovale s gubitkom zabilježile su ukupni gubitak od 1.900 milijardi rubalja (31,60 milijardi dolara), dok su profitabilni zajmodavci ostvarili ukupnu dobit od 400 milijardi rubalja (6,65 milijardi dolara).

– Centralna banka Rusije ne očekuje da će se ponoviti bankarska kriza od 2014. do 2017. godine, kada je regulator bio primoran spasiti nekoliko zajmodavaca, a stotinama slabo kapitaliziranih banaka oduzeo bankarske dozvole – zaključio je Tulin.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Vijesti
Skip to content