Rusija očekuje prihode od 331 milijardu od izvoza energije

Piše: Objavljeno: 21/08/2022
featured image

Foto: Pixabay

Rusija predviđa da će prihodi od izvoza njene energije ove godine porasti za oko 98 milijardi evra, jer su veće cijene robe nadoknadile smanjenje tražnje.

Rusko Ministarstvo ekonomije očekuje da će prihodi od izvoza energije dostići 331 milijardu eura u 2022. godini, što je za trećinu više u odnosu na 239 milijardi eura u 2021. godini.

Skok u prihodima, ako se ostvari, pomoći će jačanju ruske ekonomije koja je pogođena sankcijama Zapada zbog rata u Ukrajini, prenosi rtcg.me.

Veći prihodi od izvoza omogućiće predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da podigne plate i penzije u trenucima recesije i inflacije koja ugrožava životni standard.

Izvoz energije čini oko polovinu prihoda federalnog budžeta Rusije.

Ministarstvo ekonomije predviđa da će se prosječna izvozna cijena prirodnog gasa od 1.000 kubnih metara u ovoj godini više nego udvostručiti, prije nego što će postepeno padati do kraja 2025. godine, navodi se u dokumentima vlade.

Ruski izvoz gasa će ove godine pasti za oko 15 odsto tokom pogoršanja odnosa između Brisela i Moskve zbog rata u Ukrajini.

EU je objavila da namjerava da smanji zavisnost od ruskog gasa, budući da je Rusija godinama Evropskoj uniji bila najveći dobavljač goriva.

Smanjenje ruskog izvoza u EU samo će djelimično biti nadoknađeno povećanim izvozom u Kinu.

Ministarstvo ekonomije očekuje zaradu od izvoza energije u iznosu od 251 milijarde eura u 2023. godini, više nego u 2021. budući da cijene nafte i plina padaju.

Sveukupno gledano, ruska ekonomija se bolje drži nego što se očekivalo zbog sankcija, jer porast prihoda od energije daje vladi u Moskvi više moći da podrži sektore pogođene sankcijama.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content