Rusi za četiri mjeseca kupili nekretnine vrijedne 20 miliona

Piše: Objavljeno: 09/07/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Rusija je bila najveći investitor u Crnoj Gori u prva četiri mjeseca ove godine, sa 41,6 miliona eura direktnih investicija. Polovinu novca Rusi su uložili u kupovinu nekretnina u našoj državi za koje su dali 20 miliona, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG) dostavljeni Pobjedi.

U Crnu Goru je za četiri mjeseca ove godine ukupno stiglo 306,47 miliona eura stranih direktnih investicija, što je za 68,4 miliona više nego u istom periodu 2021.

Ulaganja Rusa

Čini se da je rat koji vode u Ukrajini naveo Ruse da povećaju ulaganja u našu državu, pa su investirali 15 miliona više nego od januara do kraja aprila prošle godine, kada su sa 25,8 miliona direktnih investicija zauzimali treću poziciju na listi zemalja koje su najviše ulagale. Na interkompanijski dug, odnosno pozajmice od matičnih i povezanih firmi, odnosi se 15 miliona eura, dok su podaci o tome koliko su Rusi uložili u domaća preduzeća i banke označeni povjerljivim, ali se računicom dolazi do iznosa od šest miliona eura.

Rusi su, prema zvaničnim podacima Uprave prihoda i carina, od 1. februara do 9. juna ove godine osnovali 1.100 firmi u Crnoj Gori, uglavnom iz IT oblasti. Pobjeda je ranije objavila da su Rusi vlasnici ili suvlasnici 18.906 nekretnina i 3,9 miliona kvadrata zemljišta u Crnoj Gori, u 13 opština. Vlada je prošlog mjeseca zamrzla imovinu 34 ruska državljanina, kao dio sankcija zbog invazije te zemlje na Ukrajinu. Zamrznute su nekretnine u Herceg Novom, Budvi i na Žabljaku.

Iz Ukrajine je od početka godine do kraja aprila u Crnu Goru stiglo 5,37 miliona eura investicija. Ukrajinci su većinu novca potrošili na kupovinu nekretnina – 4,6 miliona, dok su u kompanije i banke uložili 594.000 eura. Na pozajmice od firmi iz Ukrajine odnosi se 173.000 eura.

Emirati i Njemci

Nakon Rusije najviše novca stiglo je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) – 40,64 miliona eura. Od toga se 29,4 miliona eura odnosilo na interkompanijski dug, dok je 10,3 miliona investirano u domaće kompanije. Ulaganje u nekretnine vrijedjelo je 798.000 eura. I UAE su znatno povećali investiranje u Crnu Goru u odnosu na prošlu godinu kada su za četiri mjeseca uložili 8,68 miliona.

Na trećoj poziciji je Turska sa 27,9 miliona eura direktnih investicija. Turci su u crnogorske nekretnine uložili 8,3, u domaće kompanije 5,3 miliona, a u interkompanijski dug 14,2 miliona eura. Nešto manje od njih investirali su Italijani čije ukupne investicije iznose 27,2 miliona. Oni su najviše uložili u domaće kompanije i banke, ali se precizan iznos ne zna jer je riječ o povjerljivom podatku.

Švajcarska je zauzela petu poziciju sa 25,5 miliona eura investicija – šest miliona u domaće kompanije i banke, 5,5 miliona u nekretnine, a 13,9 miliona u interkompanijski dug. Njemačka je na šestoj poziciji sa 25,48 miliona investicija. Njemci su najviše uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori za koje su za prva četiri mjeseca ove godine izdvojili 16,4 miliona eura. U kompanije i banke su investirali 6,8 miliona, dok su se na interkompanijski dug odnosila 2,2 miliona. To je značajan skok investicija iz Njemačke, kojih u prošloj godini nije bilo među prvih deset zemalja po ulaganju u Crnu Goru.

Neznatno su opale investicije iz Srbije koja sa uloženih 25,2 miliona eura zauzima sedmu poziciju, dok je prošle godine sa 28 miliona bila na drugom mjestu. Srbi su potrošili 12,5 na nekretnine, 6,8 miliona su bile investicije u domaće kompanije, a 3,6 miliona interkompanijski dug.

SAD su na osmom mjestu sa 13,6 miliona eura investicija, dominantno usmjerenih na kupovinu nekretnina – 11,2 miliona. Slijedi Velika Britanija sa 7,2 miliona direktnih investicija – 3,8 miliona u nekretnine, 1,5 miliona u domaće kompanije i banke i 1,7 miliona interkompanijski dug. Austrija zauzima desetu poziciju sa 6,7 miliona eura investicija od čega je tri miliona uloženo u nekretnine, a 3,7 je interkompanijski dug.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content