Rodna ravnopravnost ključna oblast za dalju saradnju UNDP-a i Skupštine CG

Piše: Objavljeno: 26/03/2024
featured image

Foto: Skupština CG

Rodna ravnopravnost je ključna oblast za dalju saradnju UNDP-a i Skupštine Crne Gore, saglasni su potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović i Nik Hartman zamjenik direktorke regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

Današnjem sastanku su prisustvovale i Ekaterina Paniklova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori i Kaća Đuričković, liderka tima za rodnu ravnopravnost.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, Popović je izrazila veliko zadovoljstvo posjetom delegacije UNDP-a na čelu s Hartmanom i, kako je kazala, izuzetnom saradnjom koju Crna Gora ostvaruje s UNDP-om, prepoznajući UNDP kao pouzdanog i aktivnog partnera u realizaciji brojnih projekata.

Potpredsjednica Skupštine je, kako se navodi u saopštenju, detaljno predstavila funkcionisanje i značaj formiranja Ženskog kluba, čije članice dolaze iz parlamentarne opozicije i većine, naglašavajući da klub djeluje na principu kopredsjedavanja, trenutno broji četiri kopredsjednice, te da se sve odluke donose konsenzusom.

“Uspostavljanje institucija koje su odgovorne po pitanju rodne ravnopravnosti i promovisanje aktivnog učešća žena u javnom životu od ključnog je značaja za svako društvo. UNDP je spreman pružiti podršku u primjeni standarda rodne ravnopravnosti kroz sve aspekte institucionalnog rada”, naglasio je Hartman, izražavajući posvećenost UNDP-a u podršci ženama koje žele da se aktivno angažuju u politici i organizacijama civilnog društva.

Popović je zaključila sastanak ističući značaj donošenja i implementacije zakona koji se odnose na rodnu ravnopravnost, medijskih zakona, zakona u oblasti sprječavanja onlajn nasilja nad ženama, kako bi se osiguralo da politike i prakse vlasti promovišu ravnopravnost polova na sveobuhvatan način.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content