Rodna ravnopravnost jedan od ključnih preduslova sveopšte kulturne emancipacije

Piše: Objavljeno: 17/08/2022
featured image

Foto: podgorica.me

Sekretarijat za socijano staranje održao je centralnu javnu raspravu povodom Lokalnog akcionog plana za podsticanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za period 2023-2025. godine.

Vizija Plana je društvo u kome žene i muškarci imaju jednake mogućnosti da doprinose održivom razvoju glavnog grada, dok je strateški cilj dostizanje višeg nivoa rodne ravnopravnosti u Podgorici do 2025. godine.

,, Plan se odnosi na sedam prioritetnih oblasti, i to – unapređenje ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti; rodna ravnopravnost u obrazovanju i medijima; rodna ravnopravnost u ekonomiji; borba protiv rodno zasnovanog nasilja; rodno osjetljiva zdravstvena zaštita; kultura i sport i ravnopravnost u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu”, navodi se u saopštenju.

U svakoj analizi društvenih odnosa, rodna ravnopravnost se pokazuje kao jedan od ključnih preduslova sveopšte kulturne emancipacije i podrške procesima koji podstiču društvenu koheziju. Ravnopravnost polova, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, garantovano je međunarodnim i domaćim ugovorima i zakonima, dok se svaka vrsta diskriminacije prepoznaje kao politički neprihvatljiva, ekonomski neisplativa i zakonski sankcionisana.

Na taj način rodna ravnopravnost se pokazuje kao jedan od osnovnih elemenata u svim reformskim društvenim procesima.

Podsjećamo da je tokom prethodne godine, u okviru Sekretarijata za socijalno staranje, formirana Kancelarija za rodnu ravnopravnost i na taj način stvoreni dodatni uslovi za podsticanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content