Ribarsko mjesto sa najkraćim imenom na svijetu 

Piše: Objavljeno: 11/04/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Malo ribarsko selo pod nazivom „Å“ nalazi se na kraju Lofotskog arhipelaga koje označava kraj auto-puta E10, u Norveškoj.

Nekada je glavni pokretač ekonomije bio ribolov, a danas je to turizam, zbog sve većeg broja ljudi koji posjećuje ovaj dio Norveške.

Å je naselje u Norveškoj s najkraćim imenom na svijetu. Ovo ribarsko mjestašce nalazi se na samom kraju puta, države, kontinenta, nakon čega počinje Atlantski okean. U naselju Å, vrlo kratkog imena, vjerovatno ima više galebova nego ljudi. Ove ptice su se odomaćile, pa su izgradile gnijezda gotovo svuda. Na krovovima, prozorskim daskama i ostalim zgodnim mjestima.

Å se izvorno razvilo iz male farme u važno ribarsko mjesto. Mještani su se, kao i u mnogim ribarskim selima u tom području, specijalizovali za industrijski lov ribe za masovnu upotrebu. Međutim, to je bilo tako sve do prije 30 godina, kada je cio ovaj kraj postao popularna turistička destinacija. Danas se ide u ribolov rekreativno ili s turistima, prenosi rtcg.me.

Priroda je ovom dijelu svijeta bila naklonjena, što se može vidjeti na svakom koraku. Cio ovaj kraj je ispunjen zanimljivim znamenitostima i vidikovcima s kojih možete uživati u pogledu na bijele i crvene kuće u pozadini ili u pogledu na more i okolne planine.

U mjestu Å postoje i dva muzeja, Lofoten Stockfish Museum, posvećen proizvodnji ribe, i Norsk Fiskeværsmuseum, muzej posvećen lokalnoj baštini naselja. Ovdje takođe možete pronaći jedno od najbolje očuvanih autentičnih starih ribarskih naselja u Norveškoj, koje nudi razne mogućnosti da iskusite kako je izledao ribarski život u posljednjih 250 godina.

Do naselja se može stići avionom, trajektom ili autom. Zbog Golfske struje klima je blaga, uprkos položaju, jer se nalazi sjeverno od Arktičkog kruga. Od sredine maja do sredine jula možete doživjeti ponoćno sunce, a od početka maja noći su gotovo potpuno svijetle.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content