Resor Jakšić Stojanović za CdM: Nema potrebe da se vjeronauka uvede u škole, izučavanje religije već dovoljno zastupljeno

Piše: Objavljeno: 11/01/2024
featured image

Ministarstvo prosvjete, nauke i novacija smtara da je izučavanje religije već dovoljno zastupljeno u nastavnom programu kroz izborne predmete, te da nema potrebe da se vjeronauka uvede u programe javnih obrazovnih ustanova. To je CdM-u saopšteno iz resora na čijem čelu je Anđela Jakšić Stojanović.

Mitropolit crnogorski primorski Joanikije je nedavno izjavio da je došlo “vrijeme da se vjeronauka vrati u škole”.

Iz MPNI su CdM-u tim povodom objasnili da član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisuje da je u javnoj ustanovi obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera, što znaci da u obrazovnim ustanovama nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole.

“Što se tiče javnih obrazovnih ustanova, učenicima koji to žele, omogućeno je izučavanje izbornog predmeta Istorija religije u devetom razredu osnovne škole, kao i u gimnazijama”, kazali sui z MPNI.

Napominju da u osnovnoj školi učenici stiču znanja u okviru četiri glavne teme: Osnovni koncepti i pojmovi religije i predmonoteistička vjerovanja; Judaizam; Hrišćanstvo; Islam, dok učenici gimnazija, pored navedenih, izučavaju i teme: Vjerovanja i rituali u Evropi do prodora hrišćanstva, Religijski sistemi starih civilizacija, Religija i savremeni svijet itd.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content