Registar stvarnih vlasnika firmi spas od “sive liste”

Piše: Objavljeno: 05/12/2023
featured image

Eventualno stavljanje Crne Gore na sivu listu Manivala (Komitet eksperata Savjeta Evrope za procjenu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma) ne može biti rezultat 44. Vlade jer je evaluacija rađena prije njenog mandata. Potrebno je izmijeniti zakonska rješenja u postojećem Zakonu o igrama na sreću, ali i uspostaviti efikasan Registar stvarnih vlasnika kako bi se znala vlasnička struktura lica koja otvaraju firme u Crnoj Gori. To piše u Informaciji u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Vlade.

Ove godine sproveden je peti krug evaluacije od strane Manivala, koji bi polovinom decembra ove godine trebalo da usvoji izvještaj o Crnoj Gori. U slučaju da ocjene budu loše, Crna Gora bi se mogla naći na sivoj listi država koje ne primjenjuju ili malo primjenjuju mjere za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

“Period evaluacije rađen je prije mandata ove Vlade, pa imajući u vidu da je u pitanju zatečeno stanje, eventualno stavljanje Crne Gore na sivu listu, ne može biti rezultat ove Vlade. Stavljanjem države na sivu listu, moglo bi doći do opadanja njenog kreditnog rejtinga, kao i usporavanja u realizaciji inostranih investicija koje dolaze sa prostora država koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma”, piše u Izvještaju.

Ocjenjuje se da je potrebno da Vlada preduzme sve neophodne mjere kako bi Crna Gora ispunila obaveze po pitanju ove oblasti, a naročito usvajanje Predloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content