Reagovanje CŽL: Napadi na žene odražavaju se na napredak države

Piše: Objavljeno: 04/02/2021
featured image

Napadi i prijetnje prema ženama višestruko se odražavaju na ukupni društveni i politički život, napredak svake države i razvoj demokratije, saopštili su iz Crnogorskog ženskog lobija (CŽL).

Iz te organizacije su, povodom prijetnji studentkinji Miljani Krivokapić, kazali da se iz dana u dan brutalno krše i narušavaju ženska ljudska prava, koja su dio univerzalnih ljudskih prava, prenosi rtcg.me.

“Danas su sramotna javna izrugivanja i podle prijetnje upućene studentkinji Krivokapić, kojoj javno upućujemo punu podršku, svjesne žalosne činjenice da će možda već sjutra biti na redu neka druga od nas”, naveli su iz CŽL.

Istakli su da je pogrešna svaka politika koja smatra nevažnim pitanja ljudskih prava žena, potiskuje, getoizira ih i odbija njihovo rješavanje.

“Kao u slučaju Krivokapić, kada je iz Uprave policije dobila odgovor da se ne mogu utvrditi identiteti lažnih profila sa kojih joj se prijeti”, navodi se u saopštenju CŽL.

Kako su kazali, takvi lažni identiteti otkrivani su za mnoge javne ličnosti i političare kada im je prijećeno, ili su omalovažavani na društvenim mrežama, i “jasno je da u pitanju selektivni pristup problemu identifikacije lažnih profila jer je u pitanju žena”.

“Gospodo iz Vlade, lanac diskriminacije, nasilja, ucjena, omalovažavanja, prijetnji prema ženama se mora hitno prekinuti, jer ste isuviše ćutali na sva dosadašnja nasilja koja su se desila ženama od početka vašeg mandata”, navodi se u saopštenju CŽL.

Iz te organizacije su naveli da predstavnici političkih partija treba javno i jasno da poruče simpatizerima i glasačima da se političke bitke ne vode pokušajima diskreditacije žena, već argumentima, sučeljavanjima i nenasilnim komunikacijama sa političkim protivnicima.

Iz CŽL kazali su da ženski otpor nasilju, primitivizmu i retrogradnim i mračnim stranama muškog patrijarhata mora da ima podršku svih međunarodnih subjekata.

O tome će, kako se navodi, biti obaviješteni od CŽL, “ako Vlada i institucije sistema i dalje budu ćutali na svakodnevno višestruko kršenje ženskih ljudskih prava”.

“Gospodo iz Vlade i resornih ministarstava koja se bave ljudskim pravima, uzmite u obzir da se napadi i prijetnje prema ženama višestruko odražavaju na ukupni društveni i politički život i napredak svake države i razvoj demokratije, jer više od polovine stanovništva Crne Gore čine žene”, kaže se u saopštenju.

Iz CŽL rekli su da nasilje nad ženama eskalira u sve veće necivilizacijsko, mizogeno i seksističko javno obraćanje ženama.

“Ne ostaje “samo” na tome, nego se kukavički i neljudski iza lažnih profila i pod lažnim identitetima prijeti političarkama, samohranim majkama, aktivistkinjama, studentkinjama, ženama, majkama, sestrama”, naveli su iz te organizacije.

Kako su kazali, postaje društveno, ali i politički prihvatljivo da žene samo zato što su ženski pol, javno iznose stav povodom društvenih i političkih pitanja, imaju političko opredjeljenje ili angažman, mogu biti ponižene, napadnute, omalovažene i da se pokušaju prijetnjama ućutkati i diskreditovati.

“Ima li kraja ovoj tiraniji nasilja nad ženama različitih zanimanja, političkih opredjeljenja, promišljanja i drugih razlika ili je ovo početna faza satanisanja žena i minimiziranje njihovih ljudskih prava da slobodno žive, rade, uče, studiraju, da se slobodno kreću i uživaju sva zakonom zagarantovana prava”, pitali su iz CŽL.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content