Razvod – ženska perspektiva stava „takva ti sudbina“

Piše: Selma Hurić Objavljeno: 08/05/2019
featured image

Mnoge žene nakon  formalnog razvoda, ili posle rastave, doživljavaju stvari koje ih, blago rečeno, konstantno nanovo iznenađuju. Mnoge od njih, vođene svim onim „dobronamijernim“ savjetima koje skoro svakodnevno slušaju (a da uopšte ničim nisu pokazale da su im potrebni), kao i prijedlozima koji im se vrlo često serviraju i ne prestaju da ih „fasciniraju“, osećaju potrebu da  „personama“ iz obije kategorije, objasne kako zapravo stoje stvari.
Možda će zvučati malo iznenađujuće, ali i žene koje su se razvele zaista polažu jednaka prava na život i aktivnosti kao i svi drugi.
To što je većina njih prošla kroz pakao zbog vrlo teške i bitne odluke u životu, ne mora da znači da u tom paklu treba da nastave da se prže, kako bi dragom društvu dale do znanja da ih jede taj besmisleni osećaj krivice. Vjerovali ili ne, u pitanju je njihov život (često i njihove djece) i zbog toga je vrlo važno da shvatite da brak koji iza sebe imaju ne predstavlja nikakav žig koji bilo gdje nose, već fazu koju su prevazišle i idu dalje kao potpuno normalna ljudska bića.
Dalje, vama koji svakodnevno upućujete prijeke, sažaljive poglede, dajete savjete poput „da si zdravo“, „takva ti sudbina“, „bolje dobar razvod nego loš brak“, „nikad nije kasno“, „naći ćeš sreću opet“, i još svašta nešto, žele da kažu da se ni najmanje ne smatraju bolesnima ni da nekog žale, da su „sudbinu“ odabrale same, da su vrlo svijesne da je brak bio loš i da su zato iz njega izašle, da ne smatraju da je uopšte kasno za njih  (većina žena poslije razvoda „procvjeta“ u svakom smislu) i da na tu sreću sigurno neće čekati od vas koji im je „želite“.
Cijenjenoj gospodi, koja se uglavnom sastoji od oženjenih muškaraca, onih u dugim vezama, preko dugogodišnjih prijatelja i poznanika, žele da poruče da zaista nisu željne vaših “velikodušnih” ponuda koje se sastoje od veza u tajnosti, povremenih viđanja, izvođenja na „večere“ van grada i ne znam ti šta još. Koliko god da je mizoginim i šovinističkim mozgovima teško da shvate, one su isto osobe koje imaju potrebu za pažnjom, ljubavlju, prijateljstvima i odnosima, baš kao i osobe koje se nijesu razvodile. Način na koji će u te odnose ulaziti je isključivo stvar njihovog izbora, i vaše pravo da im to određujete, sebi ste dali bez ikakvog osnova.
I poslijednje, to što se broj razvoda u zadnje vrijeme drastično uvećao, nije stvar nikakve „mode“, već mogućnosti izbora i stanja svijesti žena koja, uprkos brojnim preprekama, ipak koliko-toliko raste,  koliko god to malograđanskoj koncepciji mozga bilo teško da prihvati.
Dakle, u ime svih „raspuštenica“, kako ste sebi dali za pravo da ih u pejorativu nazovete – prestanite da im se obraćate kao da su na bilo koji način oštećene,obilježene ili omalovažene, jer mnogi(e) od vas nisu imali petlju da urade isto što i one, pa će vam vjerovatno nos zauvijek i ostati zalijepljen za izlog pekare.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content