Ratković: Mnogi hoteli razmišljaju da zatvore restorane i kuhinje zbog nedostatka radne snage

Piše: Objavljeno: 05/05/2023
featured image

Foto: gradski.me

U turizmu je mnogo problema, a jedan od najvažnijih je nedostatak radne snage. Koleginica koja je odličan menadžer i ima dobar restoran razmišlja da ga zatvori i da apartmane izdaje turistima jer ne može da obezbijedi radnike, ističe turizmolog i dekan Fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

“Ne želi, kaže, da radi bez kvaliteta, a bez ljudi se ne može raditi. To je ozbiljan problem i mnogi odustaju od te djelatnosti. Mnogi hoteli razmišljaju da zatvore kuhinje i restorane i da se prodaju kao sobe bez doručka”, upozorava Ratković.

To znači, kaže, odustajanje od turističke djelatnosti, piše gradski.me.

” To je pokazatelj koliko mi loše upravljamo sa našom destinacijom. To se ne dešava u drugim zemljama Mediterana. U drugim zemljama se otvaraju novi hoteli, povećava se njihovo učešće u strukturi. Na primjer Španija je sa 54 skočila na 68 odsto udjela hotela u ukupnom smještaju, a kod nas hoteli učestvuju sa osam posto “, objašnjava Ratković.

Upozorava da problem nedostatka radne snage u tom sektoru ne mogu da riješe bez ozbiljne rekonstrukcije turizma.

” Ta reforma je počela 2010. ili 2012. godine i imali smo tada bolju strukturu, a goste iz najjačih emitivnih izvora oko 35 posto. To nije za ocjenu pet ali jeste za dvojku, trojku. Nemamo kao druge zemlje oko 50, 60 odsto,ili kao što smo mi nekad imali do 70 procenata”, kaže Ratković.

Taj procenat od 35 odsto je, objašnjava, bio doveo do značajnog produženja sezone.

” Zahvaljujući zapadno evropskim gostima i tada smo prvi put u posljednih 30 godina imali dobitak od 15 miliona eura, na prihod od 540 miliona eura. Nakon toga imamo pad i sada nam je potrebna jedna temeljna rekonstrukcija turističke tražnje. Potrebna nam je regeneracija na najjača zapadno evropska tržišta. Za to imamo strategiju koja je usvojena 2018, ali zbog raznih turbulencija, korone i političke nestabilnosti taj plan niko ne pominje”, navodi Ratković.

Nova vlast kritovala gradnju stanova, sada se još više gradi

Sve što usvoji prethodna Vlada nama ne valja i to odbacima, kaže Ratković, što se desilo i sa pomenutom strategijom.

” Žrtvuje se turizam u dobijanju jeftinih politikih poena. Na strani turističke ponude mi moramo iz temelja da je mijenjamo. Imamo najgoru strukturu globalnog smještaja. Kod nas se samo grade apartmani odnosno grade se sekundarni stanovi i to se masovno gradi, to je jedna građevinska pomama. Vlasti koje su došle 2020.godine su kritikujući taj proces vjerovatno dobili neke poene, ali kada su oni došli oni su isto radili. Sada se gradi još više apartmana “, navodi Ratković.

Prema njegovom mišenju, to treba da se zaustavi, jer mi ne znamo koliko imamo kreveta.

” Statistika to ne bilježi, odustali su, ne mogu da dobiju podatke, ne mogu da nađu ljude, tako da se kod nas samo kolektivni smještaj evidentira. On je oko 10 odsto i u njemu su hoteli sa osam procenata. Mi imamo kratku strategiju za razvoj turizma do 2025.godine,. Treba da se donese detaljna zajedno sa prostornim planom i da započnemo taj proces rekontrukcije smještaja, da potpuno obeshrabrimo gradnju sekundarnog stanovanja “, kaže Ratković.

Treba da pokušaju, kaže, da modelom integralnih i difuznih hotela značajnih dio tih objekata pretvore u integralne hotele.

” To su hoteli u više zgrada koji imaju zajedničke sadržaje. To bi mogli da budu hoteli sa tri zvezdice što je skladu sa zahtjevima za turističkom tražnjom. Da bi radnici ostali u turizmu mi moramo da popravimo strukturu smještajnu ponudu i da promijenimo strukturu tražnje. Kad budemo imali bolji turizam, imaćemo i radnike. S obzirom na kratku sezonu poslodavci ne mogu da daju veće plate jer oni jedva sastavlju kraj sa krajem, čak razmišljaju da hotele pretvaraju u apartmane”, navodi Ratković.

Potrebno je između 10.000 do 15.000 radnika u sezoni, kaže on.

” Barata se o nekoj cifri od 25 hiljada i više, ali to ne mogu sigurno da znam. Na Monstatu to možete da nađete, ali koliko imamo sjedišta i restorana, taj podatak nemamo. Kao i koliko imamo kreveta u privatnom, a koliko u kolektivnom smještaju. Poslodavci se trude da i preko svojih mogućnosti da daju plate, a da radikalno povećanje nemaju. Prosječne plate u turizmu su na polovini i nalaze se na 12. mjestu “, kaže on.

Bez motivisanih radnika, poručuje, ne možemo imati kvalitetnu uslugu u hotelima.

” Oni ne mogu biti motivisani sa tom malom platom, a ne mogu biti motivisani ni sa ovom strukturom gostiju, koja ima nisku platežnu sposobnost. Nama je najveći broj gostiju iz najsiromašnijih evropskih turističkih tržišta. Kod nas dominira Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Albanija. Oni su mali potrošači i od njih teže možete da očekuje napojnicu da vas časte “, navodi Ratković.

Upitan da prokomentariše uvođenje radne nedjelje tokom sezone, odgovara da terba da imamo u vidu da smo turistička zemlja.

” Drugo mi imamo najviše gostiju u apartmani, njima je osnov potrošnje soba i market. Oni nemaju para za restorane, a hoće da jedu u neđeljom. Mislim da je zbog toga potrebno da se uvede radna nedjelja “, poručuje Ratković.

Kako kaže, loš je predlog Milojka Spajića da se uvede radno vrijeme od sedam sat, jer je to populistički potez da bi se pridobili birači.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content