Rastoder: Ponosna sam na sve žene koje doje

Piše: Objavljeno: 01/08/2023
featured image

Dom zdravlja Podgorica organizuje u četvrtak, povodom Svjetske nedjelje dojenja koja se obilježava od 1. do 7. og avgusta, radionicu o benefitima dojenja, pravilnim položajima i uticaju tog prirodnog procesa na zdravlje majke i bebe, najavila je za Tv 7 patronažna sestra Sanela Rastoder pozivajuće sve zainteresovane da prisustvuju radionici koja će se organizovati u Domu zdravlja na Pobrežju.

Rastoder je u razgovoru za Tv 7 ocijenila da je, iako podaci govore da svega 20 odsto žena doji, stanje na terenu pozitivnije i da sada postoji trend dojenja.

“Jedva čekam novo istraživanje koje će, sigurna sam, pokazati porast obuhvata dojenja.U poslednje vrijeme čini mi se da radim 12 sati koliko obilazimo žena i ta slika na terenu nam daje vjetar u leđa da buduće mame podstičemo da doje. Svaka žena može da doji, samo mali broj iz medicinskih razloga ne.Potrebno je više truda i ja sam zaista ponosna na sve žene koje doje. Uvijek kažem da ne postoji ništa savršenije od majčinog mlijeka, benefiti su brojni i po majku i po bebu.Kroz dojenje beba dobija najsavršeniju hranu koju ništa ne može da zamijeni.Dojenje jeste teško ali se i višestruko značajno i drago mi je vidjeti sve više majki koje su toga svjesne” kazala je Rastoder.

Poznata patronažna sestra napominje da je vrlo važna edukacija i da majke osluškuju sebe, nikako okolinu.

“Dojenje danas nije kao nekada, zato je važno da se majke stalno edukuju, da slušaju medicinski kadar, internet nikako, okolinu nikako. Najčešće greške koje prave u početku dojenja jeste položaj i pokušaj uobročavanja bebe, to ne treba raditi” kazala je ona.

Svjetska nedjelja dojenja se svake godine obilježava od 1. do 7. avgusta i predstavlja globalnu inicijativu čiji je cilj da se podigne svijest javnosti o značaju dojenja za zdravlje majke i bebe.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content