Raste minimalac u Njemačkoj

Piše: Objavljeno: 24/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Od 1. oktobra zakonom propisana minimalna plata u Njemačkoj ići porasti na dvanaest eura po satu sa sadašnjih 10.45 eura.

Nova minimalna plata donosi i promjene za marginalne honorarne zaposlene na mini poslovima i zaposlene na srednjim poslovima. Anke Marks, advokat u Radničkoj komori Sarlanda, objašnjava da će gornja granica zarade za male poslove od oktobra porasti s 450 eura na 520 eura.

Ubuduće će se ograničenje temeljiti na sedmičnom radnom vremenu od deset sati i novoj zakonskoj minimalnoj plati.

“S minimalnom platom od dvanaest eura možete raditi oko 43 sata mjesečno”, kaže Marks. Međutim, moraju se uskladiti samo plate, a ne radno vrijeme u ugovoru, prenosi bankar.me.

Šta su mini poslovi?

Mini poslovi su manji poslovi u kojima zaposleni rade najviše 70 dana u kalendarskoj godini i prethodno su smjeli zaraditi najviše 450 eura mjesečno. Oni ne moraju plaćati nikakve doprinose za socijalno osiguranje.

Osnovno pravilo za mini poslove je da se svako ko u prosjeku zarađuje više od 450 eura (od oktobra 520 eura) mjesečno ne smatra radnikom u mini poslu. Postoje izuzeci ako zaposleni samo povremeno i nepredviđeno prekorače gornju granicu primanja.

Od 1. oktobra, međutim, prekoračenje te granice je i zakonski propisano. Tada zaposleni smiju premašiti granicu za male poslove od 520 eura samo u dva kalendarska mjeseca u godini, objašnjava Marks. Osim toga, u jednom kalendarskom mjesecu mogu zaraditi najviše dvostruko više od navedenog: 1.040 eura.

“Dakle, ako je višak bio nepredvidiv, može se zaraditi najviše 7.280 eura godišnje umjesto načelno mogućih 6.240 eura”, izračunao je Marks. Promjene su utvrđene zakonom.

Midi poslovi

Novosti postoje i za zaposlene na takozvanim midi poslovima. Do sada su smjeli zarađivati ​​između 450.01 i 1.300 eura mjesečno. Za razliku od marginalnih zaposlenika s nepunim radnim vremenom na malim poslovima, oni koji rade na srednjem radnom vremenu plaćaju svoje socijalno osiguranje iako s nižim doprinosima za zaposlene od onih koji normalno zarađuju.

Dakle, midi posao počinje tamo gdje mini posao završava. Skladno tome, s novom minimalnom platom i ovdje se povećavaju granice: zaposleni na srednjim poslovima od oktobra mogu zarađivati ​​između 520.01 i 1.600 eura. Zbog svog položaja između niske i normalne zarade, midi poslovi se nazivaju i “klizećim zonama”.

U donjem dijelu ove klizne zone midi radnici su oslobođeni doprinosa za socijalno osiguranje, objašnjava Marks. Povećava se udio doprinosa za poslodavce. To znači da do granice od 1.600 eura doprinosi za socijalno osiguranje postupno se usklađuju do redovnog doprinosa.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content