Rast potražnje za naftom usporava

Piše: Objavljeno: 13/06/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Rast potražnje za naftom u narednim godinama će usporiti, zbog prelaska na čiste izvore energije, procijenila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

To bi, uz očekivani rast proizvodnje nafte do kraja decenije, moglo dovesti do velikih viškova nafte i značajnih posljedica za tržište.

U svom godišnjem izvještaju, IEA predviđa da će se globalna potražnja za naftom stabilizovati na 106 miliona barela, od 159 litara dnevno prema kraju decenije, dok će se proizvodni kapacitet povećati na 114 miliona barela dnevno, piše seebiz.

To bi značilo višak od osam miliona barela dnevno na tržištu, što bi, izuzev vrhunca ograničenja zbog kovida 2020. godine, bila najveća vrijednost viška kapaciteta ikada.

“Tako veliki višak kapaciteta mogao bi imati značajne implikacije na tržišta nafte, uključujući ekonomije Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih, kao i američku industriju škriljaca”, napisala je IEA.

Među razlozima pada globalne potražnje, IEA ističe prelazak na električne automobile, uz poboljšanje efikasnosti goriva za automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, te smanjenje upotrebe nafte u zemljama Bliskog istoka za proizvodnju električne energije.

U međuvremenu će, prema IEA-i, potražnju za naftom nastaviti da podstiču azijske zemlje, te avio i petrohemijska industrija.

Istovremeno, IEA upozorava da će do 2030. godine u nekim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), proizvodni kapaciteti biti jako ojačani.

Izvještaj je objavljen nekoliko dana nakon što je proširena grupa proizvođača nafte OPEC+ rekla da će produžiti ograničenja proizvodnje nafte od dva miliona barela dnevno od novembra 2022. godine do kraja naredne godine, uz izuzetak malog povećanja za Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Osam članica grupe – Saudijska Arabija, Rusija, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Kazahstan, Alžir i Oman, u međuvremenu su se složile da produže ograničenja snabdijevanja za nekoliko mjeseci prije nego što ih postupno ukinu.

Naftna grupa OPEC+ od 22 zemlje smanjila je snabdijevanje za gotovo šest miliona barela od 159 litara dnevno od kraja 2022. godine.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)