Rajković: Kinesko tržište ogroman potencijal za Plantaže

Piše: Objavljeno: 25/09/2022
featured image

Foto: Mediabiro/arhiva

Kompanija 13. jul Plantaže, prepoznata kao lider u oblasti vinogradarstva, iz dana u dan dokazuje produkcijsku moć. Osim što na godišnjem nivou proizvedu oko 17 miliona flaširanih boca, Plantaže uspješno rukovode i distribucijom najkvalitetnijih etiketa širom svijeta. Među mnogobrojnim kupcima sa raznih meridijana, posebno se ističu jedni. 

,,Plantaže svoje proizvode već duže od deceniju plasiraju na kinesko tržište. Saradnja je počela sa državnim kompanijama u Kini, sa kojima još uvijek sarađujemo. To su ,,Sinochem” i ,,Poly”, a kasnije smo otpočeli saradnju sa još nekoliko privatnih distributera u različitim djelovima Kine. Danas je Kina naše najveće izvozno tržište van zemalja regiona i pokrivamo neke od najvećih provincija, poput: Pekinga, Šangaja, Ningboa,” priča direktor međunarodne prodaje Aleksandar Rajković.

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće, da zaposleni u kompaniji stručno i odgovorno ne vode brigu o najvećem vinogradu iz jednog komada u Evropi, koji se prostire na površini od 2.310ha. Atraktivnosti lokaliteta doprinose i tri jedinstvena vinska podruma, među kojima se ističe Šipčanik, u kojem čuvaju preko dva miliona litara vina. Neka od njih, svakodevno konzumiraju mnogobrojni građani kineskih megalopolisa.  

,,Najznačajniji proizvod na kineskom tržišu je ,,Vranac Pro Corde”. Gotovo više od polovine ukupne prodaje čini ovaj proizvod. I naša ostala crvena vina su veoma zastupljena. Posebno ona iz premium segmenta koja se idealno slažu sa kineskom hranom,” ističe Rajković, a ujedno i izražava žal što u prethodnom periodu, zbog uticaja pandemije, nijesu bili u mogućnosti da posjete kineske distributere i učestvuju na tamošnjim sajmovima. 

Koliki je kapacitet Plantaža, svjedoči i značajna proizvodnja stonog grožđa, breskvi, maslinovog ulja, loznih kalemova, kao i uzgoj pastrmke. Tokom proljeća i jeseni, impresivni lokalitet posjećuju turisti, koji uživaju u vinskim turama, obilascima podruma, degustaciji vina. Zeleno nepregledno prostranstvo, pogled na rijeku Cijevnu i Nijagarine vodopade, takođe nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. 

U kompaniji su voljni da sve ovo, na najbolji mogući način, predstave i ljubiteljima vina iz Kine, posebno uzimajući u obzir značaj saradnje sa najvećom trgovinskom silom u svijetu. 

,,Vjerujemo da tržište Kine nosi ogroman potencijal. Ne samo za naše proizvode, već i za sve proizvođače iz Crne Gore. Nije lako plasirati svoje proizvode tamo. Velika je konkurencija, veliki su logistički izazovi. Međutim, vjerujemo da ćemo u budućnosti povećati obim naše saradnje i izvoz na to tržiše,” zaključio je Rajković. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content