Raičević: Zločini prevazilaze porodični dom i sele se u institucije koje su pasivne

Piše: Objavljeno: 09/03/2022
featured image

Povodom Dana žena, juče je održan Osmomartovski marš koji je posvećen borbi protiv femicida u znak sjećanja na žene stradale usljed partnerskog nasilja

Marš je počeo je na Trgu nezavisnosti u Podgorici, a organizovao ga je Centar za ženska prava. Događaju je prisustvovao i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Okupljeni građani su stigli do Skupštine Crne Gore, a obratila im se izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

“ Da li je moguće da niko nije vidio teror djece koja su svjedočila nasilju, nad njima najdražim bićima. Zbog toga se danas obraćamo vama, poslanici i poslanice. Da nam pomognete da do kraja rasvijetlimo zločine koji prevazilaze porodični dom i sele se u institucije koje su ostale nijeme, pasivne, bespomoćne”, kazala je ona.

Raičević je pozvala da se barem jednom ujedine I da im pomognu u borbi za život, da iskoriste kontrolnu fuknciju parlamenta i pokrenu, kako je kazala, parlamentarnu istragu  koja će poslužiti kao osnov za odlučivanje Skupštine o političkoj odgovornosti nosilaca javnih funckija koji su se “oglušili o vapaje ovih mladih žena za pomoć i zaštitu.

“Mi ne odustajemo, a vi?”, kazala je Raičević.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da pruža apsolutnu podršku ženama u Crnoj Gori i da cijeni današnji skup.

“Prihvatam kritiku vezano za institucije sistema i  smatram da je obaveza da se više pozabavimo sankcionisanjem femicida, odnosno uvođenjem femicida kao krivičnog djela u Krivični zakonik”, kazao je on.

 Abazović je poručio je da će obaveza nove Vlade biti da pooštri sankcije za nasilje u porodici, kao i da, kako je rekao,  stvara uslove da se ravnopravnost među polovima osjeća više nego što je to sada slučaj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content