Raičević: Da se zakon poštuje ne bi bilo ovoliko nasilnika

Piše: Objavljeno: 23/10/2021
featured image

Porodično nasilje u Crnoj Gori je u porastu, posljednjih nekoliko mjeseci i do 25 posto, kazala je direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević. Ona poručuje da se zakoni moraju poštovati, a nasilnici kažnjavati zatvorom, a ne novčano.

Petnjičanin A.Š. koji je preksinoć ubio svoju suprugu, teško povrijedio kćerku, a potom izvršio samoubistvo i ranije je, kaže Raičević, prijavljivan zbog nasilja u porodici.

“Nezvanično imamo informacije da je žena nekoliko puta prijavljivala nasilje u porodici i da se njemu čak i sudi za djelo koje je prošle godine napravio”, kazala je Raičević, u emisiji Mreža.me, na TVCG.

Ona je opet pozvala institucije da adekvatno reaguju.

“Prvi put kad je ona njega prijavila oni su mogli da ga izbace iz kuće. Slušam komšije, ne vjerujem da nisu znali, ne vjerujem da nisu slušali i vidjeli, a ne vjerujem isto tako i da su ikad pozvali policiju”, navela je Raičević.

“Postoji zakon, on se ne poštuje, ne bi bilo ovoliko nasilnika koji se šetaju ulicama koji su opasni prema ukućanima, da je to zabrinjavajuće. Kad god dođe žena i žali se i kaže da je strah vi to morate da shvatite ozbiljno. Nijedna žene ne dolazi u policijsku stanicu i laže, to se vidi i da je žena pretučena”, ističe Raičević.

Ona traži reakcije sa vrha vlasti i pojačane kazne.

“Kada bi počeli da kažnjavaju onako kako zakon predviđa ja mislim da bi to dalo efekte”, navela je Raičević i dodala da novčane kazne ne daju efekte.

Najveći strah žena je, kako dodaje, šta da rade kada se nasilnik vrati iz zatvora.

“Mora nasilje nad ženama mnogo ozbiljnije da se shvati nego što se do sada shvatalo”, istakla je Raičević.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava