Radović: Žene najmanje jednake u domenu moći i novca

Piše: Objavljeno: 04/03/2022
featured image

U Crnoj Gori žene su najmanje jednake u domenu moći i novca – ocijenila je direktorica Investiciono-razvojnog fonda Irena Radović na prvoj nacionalnoj konferenciji “Ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori”.

Ona je na ovom događaju, u organizaciji IRF i Skupštine Crne Gore, kazala da je ekonomsko osnaživanje osnova za slobodu. te da je pandemijska kriza ogolila suštinu rodne nejednakosti; piše Pobjeda.me.

– Snažna barijera u ostvarivanju poslovnih ideja je i činjenica da je svega četiri odsto nekretnina i osam odsto zemljišta u vlasništvu žena, 9,6 odsto biznisa je u vlasništvu žena, dok je 5,8 odsto žena zastupljeno u odborima direktora velikih preduzeća. Sve ovo u uslovima kada žene čine 51 odsto ukupnog aktivnog stanovništva u Crnoj Gori. Kontrasti su drastični. Pristupni stereotipi i društveni pritisci takođe – istakla je Radović.

Dodala je da je tokom pandemije u Crnoj Gori nasilje nad ženama drastično poraslo, mnoge žene ostale su bez posla, a mnoge preduzetnice bez mogućnosti održavanja ili oporavka biznisa.

Konferencija je, prema njenim riječima, kruna višemjesečne kampanje “Ona pokreće biznis”, koja je okupila veliki broj preduzetnica, ličnosti iz javnog, političkog života te predstavnike diplomatskih predstavništava sa ciljem da se stvore uslovi za ekonomski oporavak uz jednak pristup i šansama za žene i muškarce.

Potpredsjednica Evropske investicione banke Liliana Pavlova je, u video poruci, ukazala na to da je osnaživanje žena od suštinskog značaja za povećanje poslovne produktivnosti i katalizovanje privrednog rasta, društvene kohezije i jednakosti.

– Žene su i dalje nedovoljno zastupljene i nedovoljno finansirane u preduzetništvu. Prema podacima, žene imaju 26 odsto niže plate u odnosu na muškarce, čak 980 miliona žena širom svijeta nema pristup finansijskim uslugama. Trenutno se samo deset odsto sredstava investitora iz ET ulaže u startapove žena – navela je Pavlova dodajući da je EIB odlučna da obezbijedi jednake mogućnosti za sve.

Dokazano je, kako navodi, da veća rodna raznolikost ima značajne efekte na rast BDP, već produktivnost i profitabilnost.

Tlačenje žena rezultat sistemske nepravde patrijarhata

Poslanica Božena Jelušić je, govoreći na panelu o uklanjanju barijera za ekonomsko osnaživanje i promovisanje finansijske inkluzije žena, ocijenila da je crnogorska ekonomija oduvijek u velikoj mjeri počivala na ženskom radu savijanja i ropstva.

– Nijedan muškarac nema sistematsku namjeru da tlači ženu, ali je to rezultat sistemske nepravde patrijarhata. Iako je značajno ublažen posljednjih sto godina, gledajući pokazatelje žene i dalje, figurativno rečeno, kose srpom tamo gdje bi se mogle uspraviti – kazala je Jelušić dodajući da muškarci i žene ne kreću sa istih osnova.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić, kao prva žena na čelu ove asocijacije i najmlađa rukovoditeljka, navodi da to nosi dodatnu odgovornost i dodatni motiv da opravda povjerenje koje joj je ukazano.

Poslanik Vladimir Joković smatra da su žene mnogo odgovornije i istrajnije u zadacima te vjeruje da će njegove kolege u Skupštini podržati da u svim upravnim odborima bude 30 odsto žena. Napominje da bez ekonomske nezavisnosti, slobode nema.

– Vjerujem da svi zajedno treba da damo maksimalan doprinos uz pomož Ženskog kluba u Skupštini. Ideja koja se ovih dana pominje da bi trebalo formirati potpuno žensku vladu apsolutno podržavam, jer mislim da bi bila uspješnija od svih dosadašnjih. Ali ne da to bude deklarativna podrška, jer je to sada moderno, već sam ubijeđen da bi to donijelo potpuni preobražaj Crne Gore – istakao je Joković.

Radović, takođe prva žena na rukovodećem mjestu u IRF, poručila je da kada žene budu ekonomski osnažene da će biti snažne i na svim drugim poljima. Ukazuje da ni na jednoj poziciji ekonomskog odlučivanja nije bila nijedna žena. Navodi da se mora prestati sa pričom te da se mora raditi tako da se iduće godine na ovom skupu predstave konkretni rezultati.

– Kada se lišimo stereotipa i toga da kuća počiva na ženi, jer bi to trebalo da bude zajednički, tek kada se oslobodimo tih stega, onda ćemo moći da pričamo u pravim kategorijama i o prosperitetnoj državi koja će ekonomski napredovati – poručila je Radović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content