Radovi na sanaciji ulcinjske solane u pripremnoj fazi

Piše: Objavljeno: 31/08/2022
featured image

Foto: rtcg.me

Radovi na sanaciji ulcinjske solane još uvijek neće početi, ali su oni u pripremnoj fazi. Njihov početak se očekuje narednih mjesec-dva nakon dobijanja dozvole od Agencije za zaštitu životne sredine, dogovoreno je na današnjem sastanku Radne grupe, koji je održan u Ulcinju.

Na sastanku Radne grupe, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva ekologije prostronog planiranja i urbanizma, Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, opštine Ulcinj i NVO “ dr. Martin Šnajder” razmatrani su naredni koraci koje je potrebno izvesti radi nasipa na ulcinjskoj solani, koji su neophodni zbog opstanka biodiverziteta, kazala je nakon sastanka Dina Skarep, predstavnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, piše rtcg.me.

“Što se tiče narednih koraka radi se na izradi tehničke dokumentacije, koju je potrebno pripremiti kao i dokumentaciju za dobijanje potrebnih dozvola za izvođenje radova na zaštićenom području. Mi se nadamo, ako dozvole i vremenske prilike, da ćemo to završiti u najkraćem mogućem roku najdalje do dva mjeseca, kada očekujemo i početak izvođenje radova”, kazala je Skarep.

Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica, kazala nam je da su uspjeli obezbijediti sredstva u iznosu od 535.000 eura za sanaciju nasipa na solani, koja će obezbijediti dobre uslove solani da vrati epitet ptičjeg raja.

“ Od tih sredstava nabavićemo bager za saniranje nasipa, zatim pumpu 31, a nakon toga radićemo na sanaciju nasipa. Sve ove aktivnosti su u pripremnoj fazi za dobijanje potrebnih dozvola, tako da nas čeka još puno posla, ali se nadamo da ćemo u roku od dva mjeseca imati vidljive rezultate na trenima ulcinjske solane ”, navela je Medenica.

Predstavnik bivših radnika Solane Saša Mitrović je optimista, da će pripremni radovi na sanaciji oronulih i oštećenih terena početi što prije kako bi se stvorili uslovi da Fabrika soli “ Bajo Sekulić” ponovo proradi i da u budućnosti proizvodi morsku so.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content