“Radosav Ljumović”: Pristupačno članstvo i bogat program manifestacija u 143. godini postojanja biblioteke

Piše: Objavljeno: 23/01/2024
featured image

Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, kao najstarija institucija kulture u Podgorici je 19. januara obilježila 143 godine svog postojanja.

Taj dan je obilježen na poseban način promocijom časopisa za kulturu i kulturna pitanja, “Glasnik” i časopisa za djecu i mlade, “Latica”. Tog dana je učlanjenje u biblioteku bilo besplatno, piše Mediabiro.

Kako bi se građani ohrabrili da što više čitaju učlanjenje u Narodnu biblioteku je i tokom ostatka godine pristupačno, a kao novitet je uvedena elektronska članska karta.

“Uvođenje elektronske članske karte omogućava korisnicama da lakše dođu do informacije koje su knjige dostupne, a nama olakšava da pratimo gdje se to knjige nalaze i koja knjiga je duže kod nekog korisnika. Uslovi za digitalno učlanjenje su isti kao i ranijih godina, članarina je besplatna za đake, studente i penzionere. Samo zaposlena lica plaćaju članarinu u iznosu od pet eura i to na godišnjem nivou,” saopštila je menadžerka programske politike biblioteke, Maja Nenezić.

Nenezić ističe da se u biblioteci, osim lektire i obavezne stručne literature, najviše traže knjige od autora kao što su Irvin D. Yalom, Elena Ferrante, Donato Carrisi, a od domaćih autora najčešće romani Jasenke Lalović, Moma Kapora, Gorana Petrovića.

“Ipak, ankete i analize pokazuju da je danas mnogo manje čitalaca u odnosu na neki period od prije 10, 15, godina. Naravno na to utiče ekspanzija društvenih mreža i online medija,” kazala je menadžerka. Upravo iz tog razloga u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” za naredni period pripremaju bogat program manifestacijama kojima će pokušati da građanima približe važnost i ljepotu čitanja knjiga, ali i prenesu korisne vještine pisanja.

“Imaćemo i značajne programe u ovoj godini. Osim brojnih radionica za djecu, uskoro ćemo realizovati kurs “Kako napisati seminarski i diplomski rad?” koji će prvenstveno biti namijenjen studentima. Već početkom februara obilježićemo dan rođenja Borislava Pekića, zatim ćemo ponoviti neke programe kao što su Književnost i film, Markovi dani i Riječ Njegoševa, a na poseban način ćemo proslaviti jubilej 460 godina od rođenja Vilijama Šekspira,” najavila je Nenezić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content