Radonjić: Povećanja zarada moraju biti ista za sve zaposlene u javnom zdravstvu

Piše: Objavljeno: 28/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Nakon otklanjanja diskriminacije prema nemedicinskom osoblju i najavljenog povećanja zarade u iznosu od 12,5 odsto poslije usvajanja rebalansa budžeta fokusiraćemo se na povećanje zarada srednjem i višem medicinskom kadru kao i svom ostalom osoblju i proporcionalno se približiti ljekarima koristeći odavno ustaljenu razliku u platama – kazao je Pobjedi predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Nebojša Radonjić.

– Naš sindikat zaista nema ništa protiv povećanja zarada ljekarima, ali ima zamjerke na način na koji je to urađeno. Samim tim što su se ljekari na taj način izborili za svoja prava, nama daje za pravo da se poslužimo, ali baš svim metodama koje nam stoje na raspolaganju kao sindikatu – poručio je Radonjić.

On je reagovao na Pobjedin tekst ,,Tražiće da im se nadoknadi sve od početka godine“ od 22. septembra ističući da oni kao reprezentativni sindikat barataju dokazima i činjenicama i da nemaju vremena za gubljenje na isprazne priče koje ničemu ne vode kako to rade nebitni sindikati po medijima.

U neistinitost navoda iz teksta nas je uvjerila inicijativa koju je Sindikat na čijem čelu je Radonjić podnio Ustavnom sudu, a koju nam je dostavio na uvid.

– To nije naš vid komunikacije. Nakon nepravde koja je nemedicinskom kadru nanešena nakon potpisivanja GKU priložili smo inicijativu Ustavnom sudu 3. februara ove godine kako bi preispitali zakonitost ovog akta i to je ono čim se bavimo – kaže Radonjić osvrćući se na navode iz pomenutog teksta.

Kako je naglasio, veliki i ozbiljni sindikati na svojim organima planiraju čak i godinama unaprijed svoje aktivnosti i ne mogu posluživati na tacni baš svakom svoja predviđanja, razmišljanja, utiske i način sindikalne borbe.

Podsjeća da je u Ministarstvu zdravlja na dan potpisivanja GKU rekao da kreće nova priča za povećanje koeficijenta kolegama okarakterisanim kao nemedicinski kadar, što se može vidjeti u objavi na sajtu Vlade od 30. decembra prošle godine.

– Dolaskom novog ministra zdravlja, njegov prvi radni dan je bio prijem našeg sindikata i dostavljanje zahtjeva za korekciju koeficijenata nemedicinskom osoblju – tvrdi Radonjić.

Dalje su, kako je istakao, pregovori ili bolje reći otvoreni razgovori krenuli između socijalnih partnera i zaista su išli kako i treba da idu, korektno, sa uvažavanjem i shvatajući problematiku, a prije svega interes javnog zdravlja.

– Nekoliko sastanaka je iskristalisalo naš zahtjev opravdanim i potpuno razumljivim za ministra Šćekića. Drugi reprezentativni Samostalni sindikat zdravstva na čelu sa novoizabranim Mihailom Babovićem je aktivno ušao u priču i pregovore i zaista se napravio tim koji perfektno sarađuje što je i rezultiralo dogovorenim povećanjem od strane Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja – tvrdi Radonjić.

Kako je istakao, uradiće sve u sferi mogućeg za zaposlene iz sistema javnog zdravstva.

– Ako mi to ne uradimo za sebe, sigurni smo da niko neće. Koliko smo se trudili da skrenemo pažnju da je takav način povećanja zarada neprincipijelan, pokazuje i objava na našoj Fejsbuk stranici sindikalne organizacije Kliničkog centra od 22. jula ove godine gdje smo objedinili sva naša obraćanja preko medija i gdje pozivamo sve ostale sindikate da nam se pridruže kako bi zajedno našli način da se rješava ovaj problem – naglašava Radonjić dodajući da se tada niko nije javio od ostalih sindikata jer, po njegovim riječima, nijesu imali viziju šta može da se desi.

– Sad vidimo neka saopštenja kad je već kasno za reakciju – kaže Radonjić.

On podsjeća da je prošle godine njihov reprezentativni granski sindikat u više navrata tražio povećanje zarada od Ministarstva zdravlja i da je krajem decembra dobio i ponudu u vidu izmjena Granskog kolektivnog ugovora.

– Odmah smo vidjeli da to nije povećanje za sve u javnom zdravstvu i da je odvojen kadar koji je završio medicinsku školu i medicinski fakultet od ostatka zaposlenih. Izrazili smo neslaganje, ali nije bilo pozitivnog odgovora na naše

zahtjeve. Sami naziv nemedicinski kadar je za nas bio neprimjeren posebno za neka zanimanja koja čak rade sa pacijentima – objašnjava Radonjić.

Kako svi ozbiljni sindikati imaju svoje organe na kojima donose odluke tako je, dodaje on, i njihov sindikat prezentovao ovu ponudu Ministarstva na njihovoj skupštini na kojoj su se delegati izjasnili da iako nije dobar prijedlog treba ga prihvatiti.

– Kao predsjednik sindikata sam u obavezi slijedeći uputstva iz našeg statuta i pravilnika sprovesti odluke najvećeg organa sindikata i potpisao sam GKU. U tom momentu stav sindikata je bio prihvatiti povećanje od 12,5 odsto za 80 odsto zaposlenih u javnom zdravstvu. Odbijanjem stavljanja potpisa na izmjene GKU niko ne bi dobio centa povećanja i nezadovoljno bi bilo 100 odsto zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama – pojašnjava Radonjić.

Dalje navodi da su uzeli u obzir ,,aktuelni požar u zdravstvu uzrokovan pandemijom kovida i umornim i nezadovoljnim zdravstvenim radnicima i da je bilo opravdano i logično mišljenje većine u sindikalnoj skupštini“.

– Malo gorak ukus je ostao među kolegama, ali smo ostali jedinstveni, a kao predsjednik sindikata sam uzeo na sebe i rukovodstvo sindikata obavezu da apsolutno sve uradimo da do povećanja dođemo i za tzv. nemedicinski kadar. Znali smo da ako ovo povećanje za bijele mantile propustimo, ko zna kad bi se mogli izboriti za novo. Koliko smo bili u pravu, pokazuje i dogovor za povećanje ostalim kolegama od prije nekoliko dana – kaže Radonjić.

Dalje dodaje da niko u Crnoj Gori nije dobio u tom momentu veći iznos povećanja zarade i da nije bilo tog povećanja ne bi bilo ni ovog od juče za kolege tzv. nemedicinske profilacije.

– Ostaje žaljenje što nije bilo sluha za naše zahtjeve da povećanje bude za sve – navodi Radonjić.

Naglašava da sada sa menadžmentom KCCG imaju dobru saradnju i potpuno razumijevanje za njihove zahtjeve.

– Poslije početne nervoze u 2020. godini i djelimičnog nesnalaženja sada to ide u dobrom pravcu i u okvirima Granskog kolektivnog ugovora. Prava naših članova su u potpunosti zaštićena i za svaki problem se nalazi vremena i način da se riješe – kazao je na kraju Radonjić.

Za iduću godinu budžet za zdravstvo će biti znatno povećan

Radonjić je, kaže, u saznanju da će nacrt plana budžeta za zdravstvo za narednu 2023. godinu biti ozbiljno povećan čime bi se potrebe zdravstvenog sistema dovele u ravan potrebnog.

– Na svemu se može stezati kaiš, ali za liječenje građanstva ne bi smjelo da nedostaje sredstava kao ni za zarade zaposlenih koje se bave liječenjem i njegom – poručuje Radonjić.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content