Radno zakonodavstvo važno za oblikovanje poslovnog ambijenta

Piše: Objavljeno: 29/07/2022
featured image

Foto: Ministrarstvo rada i socijalnog staranja

Pravovremenim uključivanjem poslovne zajednice u proces kreiranja radnog zakonodavstva, koje u velikoj mjeri oblikuje poslovni ambijent, doprinosi i boljem razumijevanju privatnog i javnog sektora, saglasni su ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović.

Adrović i Vuksanović potpisali su Memorandum o saradnji u okviru programa Američke privredne komore „Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga“.

Ministar Adrović istakao je da je cilj saradnje dvije institucije unapređenje rada i poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, koji je zasnovan na vladavini prava i jednakim šansama.

,, Dosadašnja saradnja sa Američkom privrednom komorom, posebno u dijelu kreiranja zakonskih rješenja kroz donošenje novog Zakona o radu, koji je donijet krajem 2019. godine kao sistemski zakon, bila je od izuzetnog značaja. Vjerujem da će buduća saradnja sa Američkom privrednom komorom kroz organizovanje sastanaka, radionica, vebinara i konferencija biti prilika za razmjenu dobrih praksi u cilju ostvarivanja sistema vrijednosti zasnovanog na društveno odgovornom poslovanju, što može predstavljati osnov za zadržavanje postojećih i privlačenje novih renomiranih investitora iz SAD-a i zapadno-evropskih zemalja”, rekao je Adrović.

Stvaranje boljeg i preciznijeg zakonodavnog okvira, kako je istakla Vuksanović, doprinosi da tržište bude konkurentnije i privlačnije za investitore.

,, U cijelom procesu saradnja je ključ uspjeha. Ako uzmemo u obzir da su upravo kompanije te koje primjenjuju propise u praksi, onda se uključivanjem poslovne zajednice u njihovu izradu ili izmjenu, posebno u ranoj fazi, eliminišu moguće biznis barijere. Članice Američke privredne komore žele da prenesu svoja znanja i iskustva stečena svakodnevnom primjenom zakonskih akata i time daju doprinos unapređenju poslovnog ambijenta. Raduje me to što je upravo naš program “Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga“, polazna osnova za blagovremeno upoznavanje i uključenost poslovne zajednice prilikom koncipiranja regulative od značaja za poslovni ambijent u domenu radnih odnosa i zaštite i zdravlja na radu. Želimo da, zajedno sa partnerima iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, radimo na modernizaciji tržišta rada, i time doprinesemo razvoju konkurentne tržišne privrede, ali i smanjenju nezaposlenosti”, rekla je Vuksanović.

Memorandum sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja jedno je od šest koje je Američka privredna komora do sada potpisala i to sa – Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom finansija, Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja i Ministrstvom javne uprave. Američka privredna komora je 6. juna sa Vladom Crne Gore potpisala krovni Memorandum o saradnji na programu „Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga“.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content