Radnicima Željezare danas prestaje radni staž: Toščelik više neće kročiti u fabriku

Piše: Objavljeno: 01/09/2022
featured image

Foto: arhiva/Pobjeda

Danas ističe rok koji su turski investitori najavili kao krajnji rok do kog će za 229 radnika Željezare uplaćivati plate i radni staž. Pregovori Elektroprivrede (EPCG) i turskog investitora još uvijek traju, a EPCG je nedavno tražila produženje roka za dva mjeseca kako bi uspjela da završi posao.

Radnici Željezare plaše se da će biti izigrani od strane turskog investitora, pošto su juče oko 12 sati dobili informaciju da Toščelik počinje sa isplatom otpremnina, te da od produženja roka za dva mjeseca kako bi Elektroprivreda preuzela Željezaru neće biti ništa, piše Pobjeda.me.

Kako je istakao predstavnik radnika Ivan Vujović, predstavnici Toščelika prvo sve dogovore sa radnicima, a onda nakon toga dogovor više ne važi.

– Dobili smo nacrt tog ugovora da nam produže dva mjeseca, da mi potpišemo sporazumni raskid ugovora 31. oktobra. Apsolutno nikakva prava nemamo ako se ne dogovore sa Elektroprivredom u naredna dva mjeseca, da ne tražimo ni veću otpremninu ni ništa. Iskreno ništa im više ne vjerujemo, jer mislim da bi tek onda bili nekorektni u pregovorima sa državom i EPCG – kazao je Vujović.

Elektroprivreda je predložila vlasnicima Željezare da radnicima, kojima ugovor ističe 1. septembra, isti produže još dva mjeseca, vjerujući da bi za taj period i priča oko preuzimanja od strane energetske kompanije bila završena.

– Toščelik je u obavezi da isplati određene otpremnine radnicima, a to je nekih šest bruto zarada. Mi već imamo ideje kako da to premostimo. Predložio sam radnicima da prihvate da im se produži status još dva mjeseca i ukoliko bi tada došlo do isplate otpremnina da im od tog novca odbiju ove dvije plate – kazao je predsjednik borda direktora Milutin Đukanović.

Za plate radnika u Željezari potrebno je mjesečno oko 120 hiljada eura.

Vujović navodi da radnici čekaju da vide da li će otpremnine biti uplaćene i ostaju u prostorijama fabrike.

– Poručujemo svima u državi da turski Toščelik nikada više neće kročiti u ovu fabriku. Mogu da šalju i kordone policije, ali mi odavde ne idemo. Ostajemo u krugu fabrike i nadamo se povoljnom rešenju situacije i po nas radnike, ali i po državu i Elektroprivredu – poručio je Vujović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content