Radnici Simon vojaža: Poništiti tender na kojem su prodati autobusi

Piše: Objavljeno: 21/10/2023
featured image

Foto:Ilustracija, pixabay

Radnici beranske autoprevozne firme u stečaju „Simon vojaž“ zatražili su se država umiješa u slučaj ove komapnije i hitno poništi tender na kojem su njihovih osam najboljih autobusa prodati za svega 34 hiljade eura.

„Ti autobusi se voze u Podgorici, mislimo da su neregistrovani a vidjeli smo da u Podgorici voze djecu. Moj autobus je u Srbiji trenuto. Bio je u Novom Pazaru i prodat je za svega četiri hiljade eura. Evo, registracija je ostala kod mene, odavno istekla“, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora „Simon vojaža“ Nenad Radičević.

Oni su na sat, od 11 do 12, kako su i najavili, blokirali magistralni put Berane – Bijelo Polje, na izlazu iz grada, u mjestu Beranselo, piše rtcg.me.

Radičević je kazao da je sramota da niko od državnih organa ne reaguje na ove činjnice, gdje se osam autobusa prodaje toliko koliko košta neki mali autobmobil.

„Među tim autobusima su i dva koja su vozila za inostranstvo. Tražimo da se autobusi hitno vrate u Berane i da mi otvorimo autobusku stanicu. Zarađivaćemo samo do prodaje peronskih karata, ako ništa drugo. Autobuska može ovog trenutka da se otvori i da se prekine ona agonija čekanja po ulicama i rizika da neko od putnika i pješaka strada. Tada će biti kasno“, rekao je Radičević.

On je podsjetio da su Specijalnom državnom tužiocu predali krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika Lada Šekularca, i zahtijevaju od Privrednog suda da ga odmah smijeni.

„Nama se duguju velike pare. Ali te pare nam duguje naša firma. A sada država prodaje našu imovinu i našu muku na ovakav način. Tražimo da to SDT ispita“, kazao je Radičević.

Radnici „Simon vojaža“ zajtijevaju da Vlada Crne Gore hitno pomogne Opštinu Berane da kupi autobusku stanicu, i da se zasutavi agonija koja traje već tri i po godine.

„Ovo danas je samo upozorenje. Mi ćemonastaviti radikalnijim zakonskim sredstvima da se borimo za naše zatjeve. Dovešćemo i porodice na blokade, ako ne bude nikavih efekata poslije ovih upozorenja“, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora „Simon vojaža“.

Radnici ove kompanije su počeli da štrajkuju prije tri i po godine. Kada je uveden stečaj vjerovalo se kako će situacija da se brzo riješi, ali su se ona još više iskomplikovala polsije dešavanja u Privrednom sudu, kada je među uhapšenima bio i prvi stečajni upravnik, Saša Zejak.

Neki od radnika Portalu RTCG su kazali kako im je novi stečajni upravnik Lado šekularac odmah rekao da ga ne zanima da se sačuva djelatnost, već samo da se što bolje proda imovina.

Prodaja autobuske stanice je potom oglašavana više puta, i stečaj se ponovo otegao, dok je na ulicama Berana haotično stanje sa autobuskim saobraćajem.

Kada je stečajni upravnik krajem avgusta prodao podgoričkoj firmi „BLT“ osmam autobusa, kombi i jedan autobus koji se nalazio u Novom Pazaru, za svega 34 hiljade eura, to je za radnike bila kap koja je prelila čašu.

„Ovo je bruka, a država sve mirno gleda. Dosta smo čekali, sada mi preuzimamo inicijativu, a stečajni upravnik neka objasni ko mu je procijenio da ovi autobusi vrijede 34 hiljade“, kazao je Radičević.

Današnja blokada je protekla mirno, uz obezbjeđivanje od strane policije.

Stelajni upravnik, koji ranije nije odgovarao na uredno posrtavljena putanja Portala RTCG, ali pregledana na vajberu, danas nije bio dostupan za komentar.

„Simon vojaž“ je nasljednik imovine nekada najače kompanije u bivšoj SFRJ, „Ivangradprevoza“, a autobuska stanica u oovom gradu je najprometnija na sjveru, i među najprometnijima u državi.

Privatizovana je 2005. godine, kada je kupio državljanin Luksemburga Simon Bernard, sa partnerom u Crnoj Gori, Mehmedom Adrovićem. Adović je u međuvremu postao funkcioner DPS, a kada su počeli štrajkovi, bernard ga je optužio za prevaru i falsifikovanje potpisa. Taj predmet je kod Specijalnog držćavnog tužioca već tri godine.

Sve autobuse koji su sada prodati za tako mali iznos, u Crnu Goru je vezao Simon Beranard, da bi bi obnovio vozni park firme koju je kupio. Prema riječima naših državljana koji žive u toj zemlji, tamošnji mediji su pisali o tome kako je ovaj biznismen izvaran u Crnoj Gori.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content