Putin će nagrađivati majke sa desetoro i više djece

Piše: Objavljeno: 18/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Suočen sa zabrinjavajućim padom populacije, predsjednik Rusije Vladimir Putin je oživio nagradu iz sovjetskog doba, pokrenutu 1944. godine, kako bi podstakao Ruse da povećaju svoje porodice.

Nagrada „Majka heroina“ biće dodjeljivana ženama koje rađaju 10 ili više djece, nudeći finansijske podsticaje i društvene pohvale u pokušaju da se podstakne rast stanovništva.

Počasnu medalju je prvi ustanovio Josif Staljin u Sovjetskom Savezu i dodijelio je oko 400.000 građana, prenosi gradski.me.

Nagrada će građanima Rusije donijeti jednokratnu isplatu od milion rubalja (16.500 dolara), nakon što njihovo 10. dijete napuni godinu dana – i to samo ako je ostalih devetoro djece preživjelo.

Kako je navedeno, rat u Ukrajini nema veze sa medaljom.

Međutim, priznanje iz Staljinove ere prvobitno je pokrenuto kao dio šireg društvenog paketa „pronatističkih“ mjera preduzetih pred kraj Drugog svjetskog rata.

Kristin Rot-Ej, vanredni profesor na Školi za slavenske i istočnoevropske studije Univerzitetskog koledža u Londonu, rekla je Vašington postu da je oživljavanje medalje „očigledno svjesni eho staljinističke prošlosti“.

Rot-Ej je rekla da je nagrada nastala kada je Sovjetski Savez pokušavao da „planira poslijeratnu obnovu“ i podrži porodice kao „osnovnu instituciju sovjetskog društva“.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)