Prve kovanice eura Hrvati će moći da kupe od 1. decembra

Piše: Objavljeno: 14/11/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Od 1. decembra u hrvatskim bankama, Hrvatskoj finansijskoj agenciji (Fina) i Hrvatskoj pošti moći će se kupiti početni paket eurokovanica koji će sadržavati 33 eurokovanice svih apoena ukupne vrijednosti 13,28 eura. Za njega će trebati izdvojiti 100 kuna.

Svaki će građanin moći da kupi najviše dva paketa kovanica odjednom. Ukupno će biti dostupno 1,2 miliona kovanica.

Na kovanici od dva eura biće karta Hrvatske, na kovanici od jednog eura kuna, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi motiv Nikole Tesle, a na kovanicama od pet, dva i na kovanicama od jednog centa biće ispisana slova HR na glagoljici. Svi će novčići takođe imati element šahovnice, piše bankar.me.

U Hrvatskoj su se hrvatske kovanice eura počele proizvoditi u julu ove godine u Svetoj Nedelji kraj Zagreba. Do kraja godine bit će iskovano 420 miliona, a iduće godine još oko 230 miliona. U Hrvatskoj će se u eure zamijeniti oko 1,1 milijardi kuna i 500 miliona novčanica.

Cijeli proces uvođenja eura odvija se u tri faze. Prva, koja je počela u sepembru, je isticanje dvostrukih cijena po fiksnom kursu od 7,53450 kuna za jedan euro.

Druga faza započeće 1. januara 2023. uvođenjem eura i trajaće do 14. januara. Kupci će u tom razdoblju usluge i proizvode moći plaćati u eurima ili kunama, a trgovci će im morati vratiti eure i kada plaćanje izvrše u kunama.

Treća faza počinje 15. januara 2023., kada će euro postati jedina službena valuta plaćanja u Hrvatskoj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)