Protesti širom Indije: Mizoginija na vrhuncu prihvatanja

Piše: Objavljeno: 28/08/2022
featured image

Foto: EPA-EFE

Širom Indije održani su protesti protiv odluke vlade da oslobodi 11 muškaraca koji su osuđeni na doživotni zatvor zbog grupnog silovanja muslimanke Bilkis Bano.

Muškarci su pušteni nakon što su odslužili 15 godina zatvora. Zbog toga su muškarci i žene u Indiji izašli na proteste. Uzivikivali su slogane pozivajući vladu da poništi odluku o oslobađanju silovatelja, prenosi Pobjeda.me.

– Ova mizoginija i patrijarhat su toliko narasli i normalizirani su do te mjere da je silovanje sada normalno ljudima – rekla je jedna od demonstrantkinja.

Gospođa Bano je odluku o oslobađanju muškaraca nazvala “nepravednom” i rekla da je to “pokolebalo” njenu vjeru u pravdu.

Indijska filmska zvijezda i aktivistkinja za prava žena Šabana Azmi rekla je agenciji AFP: “Ono što se dogodilo Bilkis Bano, što se dogodilo njenoj porodici, ne možemo podnijeti i samo gledati kako se ovo dešava u našoj zemlji. Zato ćemo svi doći zajedno i da dignemo svoj glas.”

Inače, njena porodica je ubijena tokom vjerskih nemira u državi Gujarat 2002. godine.

Više od 100 penzionisanih državnih službenika pisalo je glavnom sudiji Indije rekavši da će oslobađanje silovatelja imati jeziv uticaj na sigurnost svih žena. Odluka o oslobađanju osuđenika ipak je donijeta 15. avgusta dok je Indija slavila 75. godišnjicu nezavisnosti.

Video snimak koji je od tada postao viralan prikazuje muškarce postrojene ispred zatvora Godhra, dok im rođaci daju slatkiše i dodiruju im stopala kako bi pokazali poštovanje.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content