Prosvjetarima ponudili plate veće 15 posto najkasnije do kraja septembra

Piše: Objavljeno: 04/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Ministarstva finansija i prosvjete predložila su izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) na način da prosvjetni radnici najkasnije do kraja trećeg kvartala ove godine dobiju povećanje neto zarada od minimum 15%, a da se u što skorijem roku krene sa izmjenama GKU.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstva finansija komisija koja bi za to bila nadležna može biti formirana već početkom naredne sedmice.

Ministarka prosvjete, nauka i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović i ministar finansija Novica Vuković, sa saradnicima, razgovarali su danas sa predstavnicima Sindikata prosvjete.

“Ministri su predložili izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) na način da prosvjetni radnici najkasnije do kraja trećeg kvartala 2024.godine dobiju povećanje neto zarada od minimum 15 %, a da se izmjenama GKU pristupi u što skorijem roku. Komisija koja bi za to bila nadležna može biti formirana već početkom naredne sedmice”, navedeno je u saopštenju.

Kako navode istovremeno će se raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, kako je i najavljeno iz resora finansija.

“Sagovornici su se usaglasili da je neophodno primijeniti održiva rješenja koja neće ugroziti funkcionisanje sistema, a sa druge strane će voditi do sistemskog unapređenja položaja prosvjetnih radnika u društvu, što je svim učesnicima u razgovoru i cilj”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstva finansija.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content