Prosvjetarima nejasno koga Sindikat upozorava štrajkom

Piše: Objavljeno: 17/08/2023
featured image

Nejasno je kako će Sindikat prosvjete realizovati štrajk upozorenja najavljen za početak školske godine budući da zakonom nije preciziran minimum procesa rada tokom izražavanja nezadovoljstva, bar što se tiče vaspitača i nastavnika u osnovnim školama. To je Portalu RTCG saopšteno iz Upravnog odbora Prosvjetne zajednice.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović juče je saopštio da je stanje u školstvu alarmantno po svim pitanjima – od finansija, školske infrastrukture, do položaja nastavnika u društvu. Štrajkom upozorenja, kako je najavio, traže da se država konačno okrene prosvjeti.

z Prosvjetne zajednice, ipak, ističu da su prosvjetni radnici zbunjeni.

“Zakon o štrajku iz marta 2015. godine, predškolske ustanove i osnovne škole ubraja u ‘djelatnosti od javnog interesa, čiji bi prekid rada mogao da ugrozi život i zdravlje ljudi ili opšti interes građana’, a minimum procesa rada tokom izražavanja nezadovoljstva, bar što se tiče vaspitača i nastavnika u osnovnim školama, prema Zakonu o štrajku, trebalo je da bude usaglašen najkasnije do kraja juna 2015. pa je nejasno kako će Sindikat da realizuje naum o štrajku upozorenja”, kazali su za Portal Javnog servisa.

Ističu da im je iznad svega stalo da se u Crnoj Gori napokon uspostavi kvalitetan obrazovni sistem, te da podržavaju sve aktivnosti koje idu u tom pravcu.

Imaju i pitanja organizatore štrajka upozorenja:

“Da li imamo pravo na štrajk ili nemamo? Zašto najavljeni štrajk nazivaju štrajk upozorenja, koga i na šta upozoravamo? Zašto još od 2015. nijesu istrajali da se definise minimum radne obaveze u prosvjeti? Zašto se ne insistira na povratku prava na štrajk? Zašto Sindikat prosvjete nije podržao proteste iz juna koje je organizovala Prosvjetna zajednica Crne Gore i Udruženje Roditelji, a podržao je veliki broj organizacija, udruženja, građana i kolega, zar i taj protest nije ukazao na alarmantno stanje u prosvjeti?”

Ipak, saglasni su sa Sinidkatom u ocjeni da je stanje u školstvu alarmantno i naglašavaju da svakako postoji ogroman postor za poboljšanje.

“Ulaganje u školstvo svakako treba povećati, infrastruktura je odavno zrela kako za adaptiranje tako i za izgradnju ne malog broja novih škola. No, ono što smatramo najbitnijim je da ulaganje u sistem školstva bude precizno ciljano, sa jasnom svrhom, sa definisanjem obaveza i odgovornosti i sa praćenjem svih faza tog postupka…”, poruka je UO Prosvjetne zajednice.

Na pitanje koji bio njihov ključni apel budućoj vladi i ministru prosvjete, odgovaraju da obrazovanje moramo shvatiti kao proces zadatak cijelog društva.

Njega, primarno, kako kažu, sprovodi sistem obrazovanja, ali sve institucija društva, mediji, pa i porodica, moraju dati doprinos iz svog ugla.


Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content