Prošle godine usvojeno samo dvoje djece

Piše: Objavljeno: 09/01/2024
featured image

Prošle godine u Crnoj Gori usvojeni su dječak i djevojčica uzrasta ispod sedam godina, saopšteno je portalu Javnog servisa iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Ukazuju da je broj djece podobne za usvajanje smanjen posljednjih godina, jer se sve više djece smješta u hraniteljske porodice. Naglašavaju da je broj lica zainteresovanih za usvojenje djece veći od broja djece podobne za usvojenje.

Kako kažu, posljednjih godina period čekanja na dijete znatno je produžen, jer je i broj djece podobne za usvojenje značajno smanjen.

“Naime, u proteklom periodu sve manji broj djece se smješta u ustanovu za djecu bez roditeljskog staranja, a sve više djece se smješta u hraniteljske porodice”, navode u odgovorima ministarstva i dodaju da u Dječjem domu “Mladost” u Bijeloj trenutno boravi 71 dijete.

Dodaju da treba napomenuti da se u posljednjem periodu promijenila i struktura djece koja su podobna za usvajanje, “te je sada sve više djece sa smetnjama u razvoju i djece koja potiču iz REA populacije. Situacija u Crnoj Gori je posljednjih godina slična kao u zemljama u okruženju i razvijenim evropskim državama, tako da je puno veći broj lica zainteresovanih za usvojenje djece od broja djece podobne za usvojenje”, kazali su iz ovog resora.


Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content