Prošla godina po svim parametrima bila godina prosperiteta  

Piše: Objavljeno: 10/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Prošla godina bila je po svim parametrima godina prosperiteta Fonda za zaštitu životne sredine, godina finansijske konsolidacije, novih projekata, i plodonosne međunarodne saradnje kazao je predstavnik ove institucije Boško Kovačević.

Kovačević ističe da je ostvaren sinergetski efekat sa privredom, građanima i javnim sektorom koji su u Eko-fondu prepoznali lojalnog partnera koji, ne samo da brine o zaštiti životne sredine, već i o njihovim potrebama i očękivanjima.

“Fond je do sada potpisao Memorandume o saradnji sa opštinama Ulcinj, Bar,Budva, Zeta,Tuzi, Nikšić i Plav. Uvjeren sam da će i druge lokalne samouprave prepoznati značaj saradnje sa Eko-fondom jer je to u kolektivnom interesu. Imajući u vidu značaj unapređenja saradnje sa lokalnim zajednicama Eko-fond je podržao najmlađu crnogorsku opštinu Zetu na način što će finansijski podržati izradu lokalnog plana zaštite životne sredine i lokalnog energetskog plana, takođe finansijski će podržati opštinu Plav kroz projekat revitalizacije i zaštite Plavskog jezera i opštinu Ulcinj za proces uređenja-čišćenja Port Milene”, kazao je Kovačević, prenosi Agencija CGNews.

On je istakao i značaj međunarodne saradnje dodavši da Eko-fond zajednički sa Svjetskom bankom, Zelenim klimatskim fondom i drugim značajnim međunarodnim instituicijama ulaže napore u rješavanju ekoloških izazova i sprovodi projekte očuvanja životne sredine i energetske efikasnosti.

Kovačević ističe i da Menadžment ove institucije permanentno radi na jačanju prihodne strane, ali i institucionalne regulisanosti, koja je u cjelosti ostvariva samo kroz donošenje Zakona o Eko-fondu, kojim će se zaokružiti postupak njene etabliranosti, dajući joj mjesto u društvu koje joj i pripada.

“Mišljenja smo da je neophodno raditi na unaprijeđenju postojećeg normativnog okvira kao i prepoznavanju mogućih novih izvora prihoda Eko-fonda zasnovanih na principu – zagađivač plaća”.

On je rekao da je Služba za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije tokom prošle godine opredijelila oko 1.200.000 eura za finansiranje projekata iz svoje nadležnosti kao i da će dio sredstava koja nijesu utrošena biti prenijeta u ovu godinu.

“Pomenuta služba raspisala je konkurse za dodjelu subvencija za oblast energetske efikasnosti , nabavku električnih i hibridnih vozila, zamjenu konvencionalnih svetiljki, zamjenu električnih uređaja u domaćinstvima i nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema” kazao je Kovačević.

Služba za zaštitu životne sredine i klimatske promjene tokom prošle godine raspolagala je sa oko 1.000.000 eura za projekte iz svojih oblasti.

“Ova služba raspisala je konkurse za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama zatim konkurse namijenjene lokalnim samoupravama za subvenciju sredstava za uklanjanje divljih deponija, nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom”.

Kovačević ističe da je u pripremi konkurs za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

“Vršeći svoju misiju na polju zaštite životne sredine Eko-fond intezivno sarađuje i pruža podršku insititucijama poput: Nacionalnih parkova, Agencije za zaštitu životne sredine, Deponije Možura, Kliničkog centra ali i brojnih drugih. Borba za humaniju i čistiju životnu sredinu počinje od nas, danas, zato naše navike i stremljenja moraju gledati ka budućnosti” poručuje Kovačević.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content