Prosječna zarada u novembru 721 eura

Piše: Objavljeno: 01/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u novembru je iznosila 721 eura i bila je 0,1 odsto veća u odnosu na oktobar, pokazuju podaci Monstata.

Prosječna neto zarada u novembru je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 34,8 odsto.

Prosječna bruto zarada u novembru je iznosila 892 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u novembru u odnosu na oktobar porasle 0,9 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,8 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosječne neto zarade u novembru su u odnosu na oktobar porasle u sektorima vađenje ruda i kamena 3,6 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti i ostale uslužne djelatnosti po 1,4 odsto, prerađivačka industrija 1,2 odsto, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 1,1 odsto, snabdjevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama, 0,8 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala 0,7 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i finansijske i djelatnost osiguranja 0,6 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 0,5 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 0,3 odsto i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 0,2 odsto.

Pad prosječne neto zarade u novembru je u odnosu na oktobar zabilježen u sektorima usluge smještaja i ishrane 4,2 odsto, saobraćaj i skladištenje 2,4 odsto, informisanje i komunikacije 1,3 odsto, poslovanje nekretninama jedan odsto, snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom, klimatizacija i građevinarstvo po 0,7 odsto i obrazovanje 0,1 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content