Pronaći rješenje za probleme djece sa posebnim potrebama

Piše: Objavljeno: 10/08/2022
featured image

Foto: gov.me

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović razgovarao je danas sa Predragom Perakom, osnivačem NVO “Plava planeta”.

Kako je saopšteno, Perak je ukazao na niz problema sa kojima se suočavaju djeca sa posebnim potrebama, njihovi roditelji i staratelji, nedostatkom adekvatnog prostora za boravak djece i neophodne prateće opreme. Takođe, Perak je istakao problem sa premalom naknadom za tuđu njegu i socijalna davanja i naglasio potrebu da ona budu uvećana kako bi roditelji i staratelji mogli obezbijditi adekvatno liječenje i život djece sa posebnim potrebama.

Abazović je, kako se navodi, istakao da će pomenuta pitanja aktuelizovati na narednoj sjednici Vlade, kako bi se pronašlo rješenje za smještaj djece, ali i uvećanja pomenutih naknada na jesen.

“U tom smislu, premijer je naglasio da će uoči najavljenog rebalansa budžeta obaviti široke konsultacija zajedno sa ministrima i predstavnicima drugih NVO koje se bave ovom problematikom, kako bi se na najbolji način odgovorilo izazovima po pitanju ove teme”, naveli su iz Vlade.

Abazović i Perak su se usaglasili o neophodnosti postojanja centra na nivou države koji može zadovoljiti potrebe mnogo više nego što postojeći kapaciteti pružaju za djecu sa smetnjama u razvoju, kako roditelji i staratelji ne bi morali zdravstvenu zaštitu dominantno tražiti u drugim državama.

“Sastanak je uslijedio nakon što je Predrag Perak, stric i staratelj dječaka sa autizmom i osnivač NVO “Plava Planeta” protestovao ispred Kliničkog centra Crne Gore tokom premijerove posjete toj instituciji 8. avgusta, tražeći od države bolje socijalne uslove i zdravstvenu zaštitu za djecu sa posebnim potrebama”, navodi se u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content