Promocija knjige “Našli smo jedno drugo“ u Prijepolju

Piše: Objavljeno: 21/04/2023
featured image

Foto: Preduzetnica.me

Promocija četvrte zbirke poezije “Našli smo jedno drugo“ Edite I. Dautović biće organizovana u utorak, 25.aprila, Dom kulture Prijepolje, sa početkom u 19 časova.

O zbirci će govoriti Braho Adrović, Edin Smailović i autorka.

Stihove će kazivati Aleksandar Srdanović.

Moderatorka: Selma Hurić

Zbirka je objavljena u izdanju Arte iz Beograda i Spirit Art Montenegro iz Podgorice.

Naime, knjiga je izašla paralelno i za srpsko i crnogorsko tržište u izdanju Spirit Art Montenegro, podržana je od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Zbirka je već promovisana u prepunoj Multimedijalnoj Sali KIC-a “Budo Tomović, 23.03.2023. godine, dok je 18.04.2023. godine predstavljena i beogradskoj publici u teatru ”Levo“.

Foto: Preduzetnica.me

“Naslov nove zbirke pjesama Edite I. Dautović, „Našli smo jedno drugo“, to je naslov koji čitaca upućuje na odnos pjesnikinje s osjećajnim i duhovnim oblicima karakterističnih za oblast s obje obale rijeke Lim. Od izvora do ušća. Od Plava do Priboja disanje i pisanje su u znaku te rijeke. Konkretno, kad je napisano Našli smo jedno drugo, to znači našli su se Lim i Edita I. Dautović. Knjigu koju večeras predstavljamo njih dvoje dijele. Njih dvoje su saveznici. Ritam Editinog stiha je ritam Lima. Rijeka je saučesnik u kreaciji primarnih ritmova života ove knjige. Jedno kroz drugo svjedoče o ljudima, sudbinama, konačnosti, žudnjama.  Edita I. Dautović simboličkom mišlju, sudbonosnom samosviješću. Lim kao otac čuda. Stihom govoreći – Lim prije, Lim poslije i uvijek. Lirika ali prije svega drama. To je ambijent Polimlja na čijoj su nemilosnoj ploči zemlje rođeni neki od najznačajnijih pisaca jezika koji, kako god ga imenovali, svi razumijemo i osjećamo. Iz tog duha rođena su djela kojima se diče srpska, bosnjačka i crnogorska književnost.   Edita Dautović, kada je prekoračila kućni prag u svom Prijepolju, nije imala đe osim u pjesmu, u otvorenu škrinju svijeta za pjesmu stvorenog. I kad su ljepote i kad su strahote u pitanju – svijeta za pjesmu stvorenog. Iskrenost se lako čita. Ovo je iskrena knjiga. Nema u njoj virtuoznosti ali ima čistote i topline, snage i ljepote. Ima uz sve u njoj opjevane ožiljke i melema, prijeko potrebne hrane. Gostite se ovim plodovima!“, zapisao je Vlatko Simunović.

Edita I. Dautović rođena je 1978. godine u Prijepolju. Objavila je zbirku poezije „Čula“ (2002), poeme “Ofelijine suze” (2010) „Saga o Pavi i Ahmetu” (2019)i „Našli smo jedno drugo“ (2023).

Foto: Preduzetnica.me

Dobitnica je brojnih nagrada za književni rad. Zastupljena je u crnogorskim zbornicima i antologijama savremene književnosti. Radovi su joj takođe objavljivani i na raznim online platformama i časopisima širom regiona, a njeni radovi zastupljeni su i u svjetskim antologijama.

Bavi se naučnim i istraživačkim radom. Autorka i urednica je trojezične antologije “Pjesnička svitanja” (2022). Poema “Ofelijine suze”prevedena je na više stranih jezika.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content