Promocija knjige “Našli smo jedno drugo“ u Prijepolju

Piše: Objavljeno: 21/04/2023
featured image

Foto: Preduzetnica.me

Promocija četvrte zbirke poezije “Našli smo jedno drugo“ Edite I. Dautović biće organizovana u utorak, 25.aprila, Dom kulture Prijepolje, sa početkom u 19 časova.

O zbirci će govoriti Braho Adrović, Edin Smailović i autorka.

Stihove će kazivati Aleksandar Srdanović.

Moderatorka: Selma Hurić

Zbirka je objavljena u izdanju Arte iz Beograda i Spirit Art Montenegro iz Podgorice.

Naime, knjiga je izašla paralelno i za srpsko i crnogorsko tržište u izdanju Spirit Art Montenegro, podržana je od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Zbirka je već promovisana u prepunoj Multimedijalnoj Sali KIC-a “Budo Tomović, 23.03.2023. godine, dok je 18.04.2023. godine predstavljena i beogradskoj publici u teatru ”Levo“.

Foto: Preduzetnica.me

“Naslov nove zbirke pjesama Edite I. Dautović, „Našli smo jedno drugo“, to je naslov koji čitaca upućuje na odnos pjesnikinje s osjećajnim i duhovnim oblicima karakterističnih za oblast s obje obale rijeke Lim. Od izvora do ušća. Od Plava do Priboja disanje i pisanje su u znaku te rijeke. Konkretno, kad je napisano Našli smo jedno drugo, to znači našli su se Lim i Edita I. Dautović. Knjigu koju večeras predstavljamo njih dvoje dijele. Njih dvoje su saveznici. Ritam Editinog stiha je ritam Lima. Rijeka je saučesnik u kreaciji primarnih ritmova života ove knjige. Jedno kroz drugo svjedoče o ljudima, sudbinama, konačnosti, žudnjama.  Edita I. Dautović simboličkom mišlju, sudbonosnom samosviješću. Lim kao otac čuda. Stihom govoreći – Lim prije, Lim poslije i uvijek. Lirika ali prije svega drama. To je ambijent Polimlja na čijoj su nemilosnoj ploči zemlje rođeni neki od najznačajnijih pisaca jezika koji, kako god ga imenovali, svi razumijemo i osjećamo. Iz tog duha rođena su djela kojima se diče srpska, bosnjačka i crnogorska književnost.   Edita Dautović, kada je prekoračila kućni prag u svom Prijepolju, nije imala đe osim u pjesmu, u otvorenu škrinju svijeta za pjesmu stvorenog. I kad su ljepote i kad su strahote u pitanju – svijeta za pjesmu stvorenog. Iskrenost se lako čita. Ovo je iskrena knjiga. Nema u njoj virtuoznosti ali ima čistote i topline, snage i ljepote. Ima uz sve u njoj opjevane ožiljke i melema, prijeko potrebne hrane. Gostite se ovim plodovima!“, zapisao je Vlatko Simunović.

Edita I. Dautović rođena je 1978. godine u Prijepolju. Objavila je zbirku poezije „Čula“ (2002), poeme “Ofelijine suze” (2010) „Saga o Pavi i Ahmetu” (2019)i „Našli smo jedno drugo“ (2023).

Foto: Preduzetnica.me

Dobitnica je brojnih nagrada za književni rad. Zastupljena je u crnogorskim zbornicima i antologijama savremene književnosti. Radovi su joj takođe objavljivani i na raznim online platformama i časopisima širom regiona, a njeni radovi zastupljeni su i u svjetskim antologijama.

Bavi se naučnim i istraživačkim radom. Autorka i urednica je trojezične antologije “Pjesnička svitanja” (2022). Poema “Ofelijine suze”prevedena je na više stranih jezika.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content