Produžiće rokove za započete tendere

Piše: Objavljeno: 23/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Sistem elektronskih javnih nabavki će nakon više od mjesec biti ponovo aktivan u ponedjeljak – potvrdila je Pobjedi Jelena Jovetić iz Ministarstva finansija.

U toku su, kako je navela, završna testiranja, a nakon puštanja sistema u rad, biće potrebno da 12.000 korisnika promijeni svoju šifru u roku od 24 sata.

Na pitanje Pobjede koliko je to realno, ukoliko do tada ne prorade službeni mejlovi zaposlenima u javnoj upravi na domenu gov.me, Jovetić je kazala da će, za početak, obavještavati one koji ne koriste taj domen, dok će ostale o tome obavijestiti telefonom.

Objasnila je da bi za 70 institucija, koje su raspisale tendere prije nego je sistem pao zbog sajber napada 20. avgusta, u ponedjeljak trebalo da budu objavljene informacije o produžetku rokova za predaju ponuda.

– Očekujemo da će biti veliki pritisak kada pustimo sistem, imajući u vidu da će oko pet hiljada korisnika krenuti sa aktivnostima, zbog čega ćemo morati da pratimo u prvim satima i danima, da ne bi ponovo došlo do nekog napada – kazala je Jovetić.

Kako javne nabavke u Crnoj Gori od početka prošle godine funkcionišu isključivo preko elektronskog sistema, Jovetić

objašnjava da nije bilo drugog načina za oglašavanje nabavki tokom proteklog mjeseca.

-Sa Ministarstvom javne uprave (MJU) ulagali smo velike napore, a kako nam je i obećano, sistem javnih nabavki bio je jedan od prioriteta Vlade, jer će biti među prvim puštenim elektronskim sistemima. Sistem nije oštećen hakerskim napadima, što je važno naglasiti, jer je riječ o veoma ozbiljnim dokumentima o trošenju budžetskih sredstava, imajući u vidu da javne nabavke čine oko deset odsto BDP-a – kazala je Jovetić Pobjedi.

Na naše pitanje može li se procijeniti šteta koju je pretrpio sistem javnih nabavki tokom jednomjesečne blokade, Jovetić je kazala da se šteta ne može izraziti novčano.

-Ta šteta može da se mjeri time da su određene javne usluge kasnile zbog toga što naručioci nijesu uspjeli da na vrijeme pokrenu nabavku ili zaključe novi ugovor. Ipak, vjerujemo da su naručioci dobro planirali nabavke, jer su po zakonu dužni da vode računa o rokovima kako ne bi došlo do razmaka između dva ugovora – kazala je Jovetić dodajući da smatra da veći naručioci nijesu mogli imati takve probleme.

Promet koji se obavlja kroz državne tendere iznosi godišnje stotine miliona eura, pa je zbog nefunkcionisanja elektronskog sistema javnih nabavki ugroženo poslovanje privrede, ali i države zbog slabije naplate poreza usljed smanjene privredne aktivnosti, ali i interesi samih građana koji ne mogu da ostvare neka od svojih prava.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content