Prodanović: Medicinski radnici diskirminisani, riješiti nelogičnosti u zaradama

Piše: Objavljeno: 05/04/2024
featured image

Foto: Mediabiro

Nezavisni sindikat Kliničkog centra Crne Gore danas je u Podgorici organizovao konferenciju pod nazivom “Problemi u politici zarada u sistemu zdravstva Crne Gore i kako do rješenja?” gdje predstavnici Sindikata koji zastupa više stotina zaposlenih u KCCG od kojih većina nije obuhvaćenja povećanjem zarada od deset posto u vidu stimulacija za srednji nemedicinski kadar izložili nelogičnosti u Granskom kolektivnom ugovoru.

“Istim je predviđeno koeficijenata određenim kategorijama zdravstvenih saradnika kao što su logoped, socijalni radnik, hemijski inženjer koji su svrstani u Grupu I prema koeficijenata složenosti poslova dok su visokostručna sprema, specijalisti primijenjenioh nauka i fizioterapeuti sa istim nivoom kvalifikacije ostali u Grupu II sa nepromijenjenim koeficijentom.Prvo su bili diskriminisani nemedicinski, a sada su medicinski radnici Izmjene Granskog kolektivnog ugovora se usvajaju paušalno, nepromišljeno, populistički, sa tzv. reprezentativnim sindikatima koji nakon svakog potpisivanja ugovora sa ministarstvom daju izjave da su bili obmanuti, pravdajući se činjenicom da im je citiram “podmetnuto”, da su vjerovali ministarstvu i tako dalje,” navela je predsjednica Nezavisnog sindikata KCCG, Ratka Prodanović.

Prodanović se ovom prilikom osvrnula i na podjelu na medicinski i nemedicinski kadar za koju kažu da nije precizna ni pravedna.

“Značajan dio poslova koji obavlja nemedicinski kadar je od posebnog značaja za rad ukupnog sistema zdravstva. Smatrali smo da je jedino rješenje da se formira komisija u kojoj bi bili predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i Sindikata. Neophodno je da se za rad ovog tima uključe i predstavnici Univerziteta, Medicinskog fakulteta ili Ministarstva prosvjete u dijelu definisanja nivoa kvalifikacija pojedinih stručnih zvanja i specijalizacija kako bi se napravile korektne izmjene poglavlja o zaradama i riješile sve dileme koje danas opterećuju ovaj ugovor,” navela je Prodanović.

Ipak ističe da su predlozi i sugestije Sindikata naišli na zid nebrige i ignorisanja od strane nadležnih organa.

“Medicinske sestre, tehničari i drugo zdravstveno osoblje i dalje su tretirani sa nedopustivo niskim koeficijentima za nivo kvalifikacije, stručnost i posvećenost koju nude ustanovama u kojima rada sa pacijentima kojima su prijeko potrebni,” navela je predsjednica Nezavisnog sindikata KCCG.

Sa konferencije su uputili apel da se krene sa formiranjem radne grupe koja bi pomogla da Granski kolektivni ugovor postane, kako kažu, “valjan dokument”.

“Mi nećemo da izazivamo revolucije, nemire. Hoćemo u dogovoru sa Vladom, sa našim resornim ministrom, sa potpredsjednikom Vlade pod čijom je ingerencijom zdravstvo, dr Srđanom Pavićevićem, u kojeg imamo veliko povjerenje, da razgovaramo o našim problemima, o svim temama. Pozivamo našeg ministra da popričamo o svim ovim temama, da vidimo koji su dalji koraci, šta možemo da uradimo zajedno. Ne pozivamo na nemire, ne rušimo državu, pozivamo na dogovor. Nikakvo ucjenjivanje s naše strane ne postoji,” poručio je potpredsjednik Nezavisnog sindikata Miljan Vujović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content