Pročitajte ko čini Spajićevu Vladu

Piše: Objavljeno: 21/10/2023
featured image

Foto: gov.me/arhiva

Prema aktueknom sporazumu, 44. Vladu Crne Gore činiće Pokret Evropa sad, Demokrate, Socijalistička narodna partija, Albanski forum, Albanska alijansa, uz podršku koalicije Za budućnost Crne Gore.

Sporazum su potpisali budući premijer i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, te lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demokrata Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partijeVladimir Joković, CIVIS-a Srđan Pavićević, te lideri pet albanskih partija, tri koje čine Albanski forum: Nik Đeljošaj, Ivan Ivanaj i Ferhat Dinoša i dvije koje su u koaliciji Albanska alijansa: Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu.

Većina članova Glavnog odbora PES-a podržala je na elektronskoj sjednici predlog mandatara Milojka Spajića za sastav 44. Vlade.

Ovako bi trebalo da izgleda nova vlada:

Premijer: Milojko Spajić

Kandidati za ministre koje je predložio PES

Kandidat za ministra zdravlja je Vojislav Šimun, evropskih poslova Maida GorčevićAndrej Milović za ministra pravde, a Filip Ivanović za vanjske poslove.

Kandidat za ministra finansija Novica Vuković.

PES predlaže Sašu Mujovića za ministra energetike i rudarstva, Naidu Nišić za ministarku socijalnog staranja, kao i da Filip Radulović bude ministar saobraćaja i pomorstva.

Janko Odović je kandidat za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a Anđela Jakšić Stojanović za ministarku prosvjete, nauke i inovacija.

Demokratska Crna Gora

Prvi čovjek Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, kandidat je te partije za zamjenika premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku.

Član Predsjedništva DCG Momo Koprivica, kandidat je za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Predsjednik Opštine Kolašin i član Predsjedništva Vladimir Martinovićkandidat je partije za ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Član Predsjedništva DCG Boris Bogdanović je kandidat za ministra unutrašnjih poslova, a Dragan Krapović za ministra odbrane.

Tamara Vujović biće ministarka kulture i medija.

Socijalistička narodna partija

Socijalistička narodna partija imaće dva resora u Spajićevoj vladi.

Resorom poljoptivrede nastaviće da rukovodi lider SNP-a Vladimir Joković. Još je nepoznato ko će iz redova SNP-a rukovoditi Ministarstvom sporta.

Albanske partije

Lider Albanskog foruma Nik Đeljošajkandidat je za potpredsjednika 44. Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja, dok će Maraš Dukaj nastaviti da rukovidi resorom javne uprave.

Iz redova albanskih partija, odnosno Albanske alijanse, u Vladi će poziciju imati Fatmir Đeka, koji će biti ministar za ljudska i manjinska prava.

Predsednik crnogorske Skupštine trebalo bi da bude Andrija Mandić.

Sjednice Skupštine na kojima će se birati rukovodstvo parlamenta i nova Vlada biće održane naredne sedmice, najvjerovatnije 26. oktobra.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content