Privredna delegacija u Briselu: Podstaći investicije u oblasti inovacija i održivog razvoja

Piše: Objavljeno: 11/10/2022
featured image

Foto: PKCG

Forum privrednika Crne Gore i Belgije organizovan je danas u Briselu, u okviru višednevne posjete crnogorske poslovne delegacije ovoj državi kao i Luksemburgu, a koju predvodi predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić.

Događaj okuplja brojne zainteresovane privrednike a organizovale su ga Privredna komora Crne Gore i Valonska agencija za izvoz i strane investicije (AWEX), u saradnji sa Ambasadom naše zemlje. Sa crnogorske strane najzastupljenije su bile kompanije iz sektora IT, energetike, saobraćaja i turizma.

Belgijski učesnici Foruma članovi su najznačajnijih agencija za investicije i trgovinu (FIT – Flamanska agencija za investicije i trgovinu, HUB Brussels – Agencija za spoljnu trgovinu Brisela, AWEX – Valonska agencija za izvoz i strane investicije).

U neposrednim razgovorima predstavljena je Crna Gora – od ekonomskih i investicionih potencijala, prirodnih ljepota do kulturne baštine, a cilj je da se uspostave međukompanijska partnerstva i doprinese jačanju privrednih veza Crne Gore i Belgije.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić ocijenila je da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje sa Belgijom, što pokazuju i podaci o robnoj razmjeni koja je izuzetno skromna, sa značajnim deficitom na crnogorskoj strani.

– Vjerujemo da će ovaj susret privrednika uticati na povećanje robne razmjene, uz veće prisustvo belgijskih investicija, ali i na podsticaje za ulaganja u oblasti inovacija – kazala je Drakić.
 

Ona je istakla da Belgija predstavlja lidera u mnogim privrednim granama, te da su brojne oblasti u kojima je moguće unaprijediti saradnju, počev od zaštite životne sredine, cirkularne ekonomije, prerade voda, upravljanja otpadom, obnovljivih izvora energije, do oblasti poput IT-a, građevinarstva, „smart city“ rješenja, prehrambene industrije, te inovacija u različitim sektorima.

-Sve ove oblasti pružaju odličnu osnovu za dalju saradnju, kao i za transfer tehnologija i znanja, u okvirima naših poslovnih zajednica. – ocijenila je Drakić.

Predsjednica je istakla da Privredna komora implementirala značajan broj projekata finansiranih iz sredstava EU i drugih fondova, i da danas možda više nego ikada – slovi za kredibilnog i evropskim vrijednostima okrenutog poslovnog partnera.

– Sigurna sam da bi zajedničkim naporima mogli pronaći modele za finansiranje transfera znanja u nekoj od oblasti interesovanja – zaključila je Drakić.

Ambasador Crne Gore u Belgiji Ivan Leković naveo je da Kraljevina Belgija predstavlja dobru priliku za crnogorsku privredu, i da je pravi trenutak da se na privrednom planu učini snažan iskorak, jer je dosadašnja ekonomska razmjena još uvijek na relativno skromnoj ravni. Istovremeno, naglasio je da su politički odnosi na veoma dobrom nivou, i da to treba koristiti kao dobru polaznu osnovu.
 

Yves Richard, direktor iz Valonske agencije za izvoz i strane investicije (AWEX) saopštio je učesnicima odredjene karakteristike robne razmjene izmedju Kraljevine Belgije i Crne Gore. 

Richard je istakao da je cilj ovog poslovnog foruma da se osvijetle mogućnosti buduće ekonomske saradnje dvije zemlje. Naročito je stavio akcenat na Crnu Goru kao potencijalno privlačnu državu za investiranje, posebno u kontekstu aktuelnih investicionih prioriteta uključujući energetiku.
 

Investicione potencijale Crne Gore predstavio je direktor Agencije za investicije Mladen Grgić. On je stavio naglasak na sve povoljnijim politikama u oblasti poreskih opterećenja, te odredjenim reformskim mjerama

koje treba da doprinesu konkurentnosti Crne Gore kao investicione destinacije.  

Grgić je sagovornike upoznao, izmedju ostalog, sa ključnim investicijama, kako na jugu tako i na sjeveru, koje su Crnu Goru stavile u sam vrh turističkih i investicionih destinacija. 
 

Poslovni forum je završen bilateralnim sastancima, tokom kojih je razmotrena mogućnost uspostavljanja potencijalnih partnerstava.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content