Principe rodne ravnopravnosti nesmetano implementirati

Piše: Objavljeno: 17/02/2024
featured image

Foto: gov.me

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica naglasio je da Vlada podržava mehanizme koji garantuju veću zastupljenost žena u javnom i političkom životu. On se juče sastao se sa izvršnom direktoricom Centra za ženska prava, Majom Raičević.

Koprivica je pozdravio napore i rad NVO Centar za ženska prava, usmjeren na podizanje društvene svijesti kada je  pitanju rodna ravnopravnost. U tom smislu, izrazio je apsolutnu spremnost Vlade, da se kroz strateški i zakonodavni okvir, implementiraju principi i ideje rodne ravnopravnosti.

“Sagovornici su se, takođe saglasili, da je potrebno dovršiti rad na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, te razmotriti način da se ono unaprijedi mjerama protiv femicida, digitalnog nasilja i rodno zasnovanog govora mržnje”, navode iz Vlade.

Dodatno, kako bi se obezbijedio bolji položaj žrtava nasilja, podvukli su važnost stavljanja u fokus seta zaštitnih mjera tokom sprovođenja postupka, prilikom predstojeće reforme ZKP.

Takođe, konstatovana je i potreba formiranja nacionalnog tijela za koordinaciju i sprovođenje politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja, obuhvaćenih Konvencijom Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), koji će prava i najbolji interes žrtava smjestiti u središte svih mjera, a oslanjaće se na stručnost i iskustvo specijalističkih ženskih nevladinih organizacija.

Raičević je istakla značaj integrisanja preporuka GREVIO, te istakla važnost osiguravanja uslova za specijalizaciju službenika i formiranje stručnih timova u institucijama koje rade na sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i informacije o obavezama koje predstoje u narednom periodu i apostrofirali da je intenzivna saradnja na ovom polju nužna, kako bi rezultati u ovim politikama bili vidljivi, zaključuje se.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content