Prilika da slijepi i slabovidi predstave svoje kreativne sposobnosti

Piše: Objavljeno: 20/11/2022
featured image

Foto: T.S./rtcg.me

Manifestacijom poetsko-muzičkog stvaralaštva osoba sa djelimičnim ili potpunim oštećenjem vida, koja je sinoć održana u beranskom Centru za kulturu u Beranama, obilježen je Međunarodni dan bijelog štapa.

Ovim događajem i druženjem, koje se već sedam godina održava u ovom gradu, stvaraju se uslovi i ambijent da osobe sa invaliditetom, u ovom slučaju slijepi i slabovidi iz čitave Crne Gore, iskažu i javno predstave svoje kreativne sposobnosti.

Oni su to sinoć i učinili – u formi književnog i muzičko-poetskog događaja, u saradnji sa učenicima nižih razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Berana, predstavili su svoje stvaralaštvo kroz individualne i zajedničke nastupe, piše rtcg.me.

Opština Berane, već sedam godina, organizovanjem ove manifestacije, daje doprinos i podršku uključivanju slijepih i slabovidih osoba u različite aspekte života, kao i kreiranja i konzumiranja kulturnih dešavanja.

Tim povodom predsjednik opstine Berane Vuko Todorović razgovarao je sa predsjednikom Saveza slijepih Crne Gore Andrijom Samardžićem, generalnim direktorom Saveza Goranom Macanovićem i Igorom Tomićem, predstavnikom Paraolimpijskog saveza Crne Gore.

„Posebna nam je čast što već sedmu godinu za redom, u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore, organizujemo događaj sa jasnom porukom da smo kao zajednica spremni da zaštitimo ljudska prava svaka osoba, posebno slabovidna i slijepa, koja zaslužuje jednake mogućnosti na svim poljima” rekao je Todorović.

Predsjednik Saveza slijepih Crne Gore Andrija Samardžić istakao je da mu je posebno drago što se u Beranama obilježava Međunarodni dan bijelog štapa, koji simbolizuje sve ono što se radi na poboljšanju kvaliteta života slabovidih ​​osoba.

Druženje slijepih i slabovidih osoba nastavlja se i danas u Beranama kroz manifestaciju „Nikad ne odustaj, jer u životu je sve moguće“, u okviru koje se održava i Šahovsko prvenstvo Crne Gore za osobe oštećenog vida.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content