Prepoznavanje uloge žena u Agrobudžetu

Piše: Objavljeno: 09/09/2021
featured image

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović održao je sastanak sa Boženom Jelušić, predsjednicom Odbora za rodnu ravnopravnost i poslanicom u Skupštini Crne Gore, Siv-Katrine Leirtroe, zamjenicom šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori i  Aleksandrom Crvenicom, predstavnicom misije OEBSA, radi predstavljanja strategija i planova za izradu rodno odgovornog Agrobužeta.

Cilj sastanka je bio kreiranje rodno ravnopravnog budžeta i prepoznavanje uloge žena kroz Agrobudžetu.

Konstatovano je da Agrobudžet već sada kroz nekoliko mjera daje prednost ženama u smislu bodovanja, uz saglašavanje da je svakako potrebno dodatno istaknuti ulogu žena iz razloga što imamo trend depopulacije i odseljavanja sa ruralnih područja.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je istaknuta potreba poboljšanja aktivnog učešća žena u društvu i poboljšanju položaja žena u ruralnim područjima kroz pristup različitim prozvodnjama, poput razvoja malih industrija i zanata u okviru seoskih domaćinstava.

Podrška ženama u ruralnim područjima je posebno važna za očuvanje sela i očuvanje porodice jer je žena stub kuće. Ideja je da se osmislimo nekoliko agrobudžetskih mjera kroz koje bi direktno podržali žensko preduzetništvo, kako bi se povećala njihova samostalnost i dohodak, obezbijedili izvori primanja na selu čime bi žene u ruralnim područjima postajale samostalnije sa željom da ostanu na selu“ istakao je ministar Stijović.

Razgovarano je o mogućnosti zajedničke saradnje, studijskih putovanja žena koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, u zemlji i regionu na našem govornom području gdje bi mogle da vide uspješne primjere ženskog preduzetništva u ruralnim krajevima. Predložena je zajednička edukacija, kako bi te ideje pretočili u agrobudžetske mjere koje bi imale za cilj da podrže žensko preduzetništvo u Crnoj Gori u oblasti poljoprivrede i srodnih zanata.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content