Pregovori o povećanju zarada počeli, sačekati i izmjene zakona

Piše: Objavljeno: 16/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalna pitanja Srđan Pavićević sastao se sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zdravstva, koji su najavili štrajk zbog niskih primanja. Kako je naglasio, ovo je tek početak pregovora i očekuje da će se sa novim Zakonom o zaradama koji će biti definisan do proljeća naći dugoročno rješenje za srednji medicinski i nemedicinski kadar u zdravstvenim ustanovama.

Kako navode u saopštenju, današnji sastanak je početak razgovora između svih relevantnih predstavnika Vlade i predstavnika samostalnog i reprezentativnog sindikata zdravstva oko najavljenog štrajka u vezi sa niskim primanjima, odnosno potrebom povećanja plata.

“Jako mi je drago da su kolege i sa jedne i sa druge strane shvatile da je ovo proces dogovaranja i da taj proces ne može biti otvoren i zatvoren na jednom sastanku. Pogotovo, da se nikakve odluke i stavovi ne mogu donositi apriori. Stav Vlade, Ministarstva zdravlja i Kabineta potpredsjednika u čijoj je ingerenciji zdravstvo, jeste da ćemo sve stvari oko zarada u zdravstvu izdefinisati Zakonom o zaradama u javnom sektoru koji će na proljeće biti spreman. Taj zakon će biti krovni dokument koji će pokušati da ispravi sve anomalije koje sada postoje. Konkretno, za srednji medicinski kadar i nemedicinsko osoblje, jako je bitno napraviti stratifikaciju svega onoga što znače njihova primanja, jer ne možemo srednjem medicinskom kadru davati ista primanja nezavisno od kompleksnosti njihovog posla i količine rizika”, ocijenio je Pavićević.

Dodao je da Zakon o zaradama u javnom sektoru treba da se uradi po principu partnerstva.

“Predstavnici Vlade i sindikata moraju sjesti za sto i uraditi sve što je u njihovoj moći da ono s čim raspolažemo raspodijelimo na najbolji mogući način. A to znači da Zakon treba da pretrpi značajne izmjene i modifikacije kako bi u drugom koraku, Granski kolektivni ugovor, s osloncem na Zakon mogao iznijansirati specifičnosti koje se tiču primanja medicinskog i nemedicinskog kadra. Bez dijaloga relevantnih sagovornuka i socijalnih partnera ne možemo da dolazimo do zaključaka i rješenja. Konačno u ovoj zemlji moramo da shvatimo da nema i ne može biti jednostranih istupa i ultimatuma. Dijalog je početna premisa. A naši razgovori su tek počeli. Svakako da će biti kompleksni, jer moraju da daju najbolja rješenja koja će zadovoljiti i jednu i drugu stranu”, naglasio je Pavićević.

Istakao je da će Ministarstvo finansija reći ima li prostora za povećanje.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content