Predstavljeni programi podrške privredi Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma

Piše: Objavljeno: 29/07/2022
featured image

Foto: gov.me

Maja Jokanović, načelnica Direkcije za industrijsku politiku i razvoj zanatstva i Anđela Gajević, načelnica Direkcije za jačanje preduzetništva i saradnju sa biznis zajednicom, predstavile su juče programe podrške Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma na Info danu u okviru projekta CRAFTINNO – Inovativne održive tehnologije za ekonomsko unapređenje zanatstva.

Projekat CRAFTINNO podržala je Kraljevina Norveška kroz projekat “Norveška za vas – Crna Gora”. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Inovaciono preduzetničkim centrom Tehnopolis i opštine Nikšić.

Uviđajući potrebe privrede, ali i značaj sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnika  i zanatlija, za prosperitetan razvoj crnogorske ekonomije, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je i za ovu godinu kreiralo programe podrške razvoju privrede uz značajno veća finansijska sredstva,  čija realizacija treba da doprinese unapređenju cjelokupnog poslovnog ambijenta i podstakne dalji oporavak i razvoj crnogorske ekonomije.

Jokanović je kazala da je tokom prethodne godine MERT intenziviralo aktivnosti na afirmaciji zanatstva budući da je ovu djelatnost karakterisala stagnacija u odnosu na značaj koji treba da ima u privredi Crne Gore.  

Ona je predstavljajući Program za razvoj i promociju zanatstva istakla da ukupan iznos podrške kroz pomenuti program 200.000 eura, te da se zasniva na principu refundacije, a maksimalni iznos odobrene podrške po aplikantu iznosi 12.000 eura.

Tokom prezentacije je naglašeno je da će ovakav pristup doprinijeti povećanju broja zanatlija, jačanju konkurentnosti, unapređenju poslovanja kroz finansijsku podršku za nabavku opreme i alata, ali i finansijsku podršku za organizaciju i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima, a sve u cilju razmjene iskustva i efikasnijeg plasiranja proizvoda.

Kada je u pitanju Program za unapređenje konkurentnosti privrede, Anđela Gajević je istakla da je isti dodatno obogaćen sa dvije programske linije, a budžet za realizaciju uvećan za milion eura, pa će tako kroz osam pojedinačnih programskih linija biti privredi na raspolaganju  ukupno 4 miliona eura. Dvije nove programske linije finansijske podrške odnose se na internacionalizaciju mikro, malih i srednjih preduzeća kao i nabavku opreme velike vrijednosti, kako bi se dodatno stimulisala privredna aktivnost i njena razvojna i izvozna komponenta.

Ona je objasnila da će se realizacijom programskih aktivnosti uz utrošak finansijskih sredstava za njihovu realizaciju doprinjeti daljem razvoju proizvodnih procesa, proizvoda i usluga,  podstaknuti poslovanje MMSP, ojačati konkurentnost i izvozni potencijal, podstaći unapređenje postojećih i razvoj novih usluga, a time omogućiti i stimulisanje osnivanja novih privrednih subjekata i otvaranje novih radnih mjesta.

Kroz navedeni događaj dodatno se doprinosi jačanju institucionalne saradnje na lokalnom i nacionalnom nivou i snažnijoj podršci razvoju preduzetništva, kao i prepoznavanju potrebe daljeg kreiranja i realizacije zajedničkih projektnih aktivnosti od strane svih subjekata koji pružaju finansijsku i nefinansijsku podršku privredi.

Podsjećamo, Javni poziv za učešće u Programu za unapređenje  konkurentnosti privrede otvoren je do 30. septembra 2022. godine, a za promociju i razvoj zanatstva do kraja novembra 2022. godine.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content