Predstavljen Vodni informacioni sistem

Piše: Objavljeno: 07/12/2023
featured image

Foto: Uprava za vode

Uprava za vode predstavila je juče novi Vodni informacioni sistem (VIS) – jedinstvenu bazu podataka o površinskim i podzemnim vodama, kojim se želi obezbijediti čvrsta osnova za održivo upravljanje vodnim resursima u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

Kako je poručila direktorica Uprave za vode Vesna Bajović, taj sistem će pomoći da bolje prate i zaštite vodne resurse, istovremeno pružajući tačne i kvalitetne podatke.

Baza podataka o vodnim tokovima, rijekama, prisustvu podzemnih voda i drugim hidrološkim karakteristikama autorizovanim korisnicima omogućava da dobiju informacije o konkretnim lokacijama, identifikuju rizike od poplava, zone zaštite izvorišta, položaj i uticaj industrijskih objekata i deponija.

“Vjerujem da smo kreirali alat od neprocjenjive koristi za privrednike i građane. Investitori mogu precizno procijeniti izvodljivost projekata, uzimajući u obzir hidrološke faktore, dok građani mogu dobiti važne informacije o tome da li je određena lokacija pogodna za gradnju, s obzirom na rizik od poplava i druge vodne karakteristike”, pojasnila je Bajović.

Otvarajući skup, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković je kazao da država Crna Gora ima obavezu da zaštiti vode, da ih čuva za sadašnje i buduće generacije.

„VIS nam pruža moćan alat za ostvarivanje ovog cilja. On omogućava transparentnost, efikasnost i saradnju na nivou koji ranije nismo mogli ni da sanjamo. Ovaj sistem će nam pomoći da bolje razumijemo dinamiku naših rijeka, jezera i vodnih izvora. Omogućiće nam da identifikujemo i reagujemo na potencijalne prijetnje, a podržaće različite segmente društva u razvoju i boljem i kvalitetnijem planiranju i projektovanju“, rekao je Joković.

On je naveo da se regionalni, nacionalni i lokalni korisnici voda i zemljišta, službe za spasavanje, poljoprivrednici, eksperti za zaštitu životne sredine, pa i drugi zainteresovani subjekti, mogu služiti podacima na jednom mjestu.

Danas je predstavljena prva fazu projekta, koja se koristi u Upravi za vode, a druga faza kreće naredne godine kada će se obezbijediti automatizacija razmjene podata sa institucijama u Crnoj Gori i nakon koje će VIS biti dostupan i široj javnosti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content