Predstavljen izvještaj procjene kvaliteta njege majke i novorođenčadi u CG

Piše: Objavljeno: 26/02/2024
featured image

Foto: Mediabiro

Ministar zdravlja Vojislav Šimun i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, govorili su danas na predstavljanju izvještaja Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori.

Kako je ranije saopšteno u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i Predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori, uz stručnu pomoć Međunarodne fondacije CURATIO, cilj analize je da se procijeni napredak ostvaren u odnosu na prethodnu procjenu iz 2016. godine, piše Mediabiro.

Bezbjedan porođaj je od ključnog značaja za zdravlje i dobrobit kako žene, tako i novorođenčeta. To podrazumijeva djelotovoran klinički menadžment, ali i zadovoljenje prava pacijenata u ovom važnom životnom trenutku, poručio je ministar zdravlja u Vladi Crne Gore dr Vojislav Šimun i napomenuo da je ministarstvo zdravlja 2023 godine odlučilo da sprovede treću po redu procjenu kvaliteta njege majke i novorođenčeta.

“Iako je primijećeno poboljšanje u odnosu na ranije izvještaje, ovaj je prepoznao ključne oblasti koje i dalje treba unaprijediti i dao dodatne preporuke da se kvalitet njege unaprijedi u svim ustanovama u Crnoj Gori”, kazao je on i istakao da je procjena bila bazirana na percipiranoj metodologiji i u skladu sa međunarodnim instrumentom za procjenu.

On je poručio da je njega na porođaju je važna i sa aspekta podrške optimalnom ranom razvoju djeteta. 

“Stoga, Strategija ranog razvoja djeteta predviđa niz aktivnosti koje su vezane za unapređenje zdravstvene zaštite budućih majki, jačanje znanja i vještina zdravstvenih radnika u oblasti njege majki i novorođenčadi, i unapređenja infrastrukture ustanova, uključujući postojanje individualnih porođajnih sala”, kazao je Šimun.

Da bi se što prije unaprijedio kvalitet njege majki i beba, u skladu sa međunarodnim standardima, Vlada i Ministarstvo zdravlja treba da pretoče u akcioni plan preporuke iz izvještaja Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, i da izdvoje jasne aktivnosti budžet i rokove, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, tokom predstavljanja izvještaja Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, koji je održan danas u Institutu za javno zdravlje.

Procjenu su sprovela tri međunarodna konsultanta uz tim od 16 nacionlnih koprocjenjivača formiranih od strane Ministarstva zdravlja u saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore i uz podršku UNICEF-a.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content