Predsjednica Drakić na sastanku pridruženih članica EUROCHAMBRE

Piše: Objavljeno: 07/09/2022
featured image

Foto: PKCG

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić učestvovala je na sastanku pridruženih i dopisnih članica EUROCHAMBRES-a, koji je juče održan u Istanbulu.

Ključne teme ovogodišnjeg sastanka predstavnika privrednih komora članica EUROCHAMBRES-a iz država koje nijesu u Evropskoj uniji bile su uticaj rata u Ukrajini na ekonomiju Evrope nakon pandemije Covid19 i uloga komora u davanju odgovora na izazove koje je nametnula globalna ekonomska kriza. 

Predsjednik Unije privrednih komora i robnih berzi Turske i domaćin sastanka Rifat Hisarciklioglu, otvarajuću skup, istakao je da će rat u Ukrajini imati dugoročne posljedice na evropsku ekonomiju i tržište, te da je uloga EUROCHAMBRES-a, saradnja komora i zajedničko djelovanje prema vladama u veoma izazovnim vremenima važnija nego ikada. U osvrtu na proces proširenja, on je naglasio značaj podrške komora poslovnoj zajednici u procesu evropskih integracija, kroz regionalnu saradnju, unaprjeđivanje dijaloga i primjenu pravila i standarda Evropske unije. 

Učesnicima se obratio predsjednik EUROCHAMBRES-a Luk Frajden, ukazujući na kompleksnu ekonomsku situaciju i neophodnost jake i koordinisane mreže evropskih privrednih komora. Komentarišući uticaj pandemije i rata u Ukrajini na inflaciju i poremećaje na tržištima energije i hrane, kazao je da se zelena tranzicija mora ubrzati i da će, kao i digitalna, biti uspješna samo ukoliko preduzeća dobiju adekvatnu podršku u tim procesima. 

Zamjenik ministra vanjskih poslova i direktor za evropskih poslova Turske Faruk Kajmakči govorio je o politici proširenja Evropske unije i ocijenio da proces evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana mora biti brži i da nema alternativu. 

Rad i aktivnosti EUROCHAMBRES-a predstavio je Ben Buters, izvršni direktor te asocijacije, istakavši kao ključne projektne i aktivnosti umrežavanja. 

U diskusiji koja je uslijedila, razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i mogućnostima međusobne saradnje. Predsjednica Drakić je upoznala kolege sa ekonomskom situacijom u zemlji i prioritetima rada Komore u ovoj godini, sa posebnim osvrtom na projekte u oblastima digitalizacije i cirkularne ekonomije i servise čije je uspostavljanje u toku. Ona je kazala da Komora je otpočela i realizovala različite aktivnosti kako bi se prilagodila svojim članicama u izmijenjenim okolnostima poslovanja, te da je u ovoj godini pažnja posvećena internacionalizaciji poslovanja, promociji privrede, realizaciji međunarodnih projekata i edukativnim aktivnostima. 

Na sastanku u Istanbulu učestvovali su predstavnici privrednih komora Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Izraela, Crne Gore, Srbije, Moldavije, Ukrajine i Foruma jadransko-jonskih komora.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content