Predložiće ukidanje PDV-a na solarne panele

Piše: Objavljeno: 25/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore priprema nove mjere za ublažavanje posljedica najavljene energetske krize na jesen, u okviru kojih će ministru finansija Aleksandru Damjanoviću dati prijedlog za ukidanje poreza na dodatu vrijednost na solarne panele, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Smanjenje PDV-a na solarnu energiju, kako je kazao ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, ima za cilj bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima što će dugoročno osigurati bolje snabdijevanje strujom i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije. Mjeru ukidanja PDV-a na solarne panele nedavno je najavila i Vlada Republike Hrvatske, piše rtcg.me.

Iz MEK-a podsjećaju da je zbog poremećaja na tržištu energenata tokom proteklih mjeseci Vlada Crne Gore smanjila za 50 odsto akcize na gorivo zbog čega je ono najjeftinije u regionu, dok je kroz saradnju MERT-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ograničena cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo.

Kroz potpisivanje sporazuma o saradnji sa najvećim trgovačkim lancima u zemlji obezbijeđen je kontinuitet snabdijevanja osnovnim ali i svim drugim životnim namirnicama u narednim mjesecima uz obavezu držanja rezervi ukoliko za to bude potrebe. Kako bi reagovalo na rastuću inflaciju Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je takođe ograničilo i marže na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera dok budno prati i analizira kretanja na tržištu.

“Uprkos glasovima pojedinih partija kojima je prošle sedmice izglasano nepovjerenje aktuelnoj Vladi, ona će i u narednim danima raditi na novim mjerama pomoći građanima i privredi kako bi se izborili sa svim izazovima koji državu očekuju na jesen”, zaključio je Đurović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content