Predložiće ukidanje PDV-a na solarne panele

Piše: Objavljeno: 25/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore priprema nove mjere za ublažavanje posljedica najavljene energetske krize na jesen, u okviru kojih će ministru finansija Aleksandru Damjanoviću dati prijedlog za ukidanje poreza na dodatu vrijednost na solarne panele, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Smanjenje PDV-a na solarnu energiju, kako je kazao ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, ima za cilj bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima što će dugoročno osigurati bolje snabdijevanje strujom i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije. Mjeru ukidanja PDV-a na solarne panele nedavno je najavila i Vlada Republike Hrvatske, piše rtcg.me.

Iz MEK-a podsjećaju da je zbog poremećaja na tržištu energenata tokom proteklih mjeseci Vlada Crne Gore smanjila za 50 odsto akcize na gorivo zbog čega je ono najjeftinije u regionu, dok je kroz saradnju MERT-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ograničena cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo.

Kroz potpisivanje sporazuma o saradnji sa najvećim trgovačkim lancima u zemlji obezbijeđen je kontinuitet snabdijevanja osnovnim ali i svim drugim životnim namirnicama u narednim mjesecima uz obavezu držanja rezervi ukoliko za to bude potrebe. Kako bi reagovalo na rastuću inflaciju Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je takođe ograničilo i marže na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera dok budno prati i analizira kretanja na tržištu.

“Uprkos glasovima pojedinih partija kojima je prošle sedmice izglasano nepovjerenje aktuelnoj Vladi, ona će i u narednim danima raditi na novim mjerama pomoći građanima i privredi kako bi se izborili sa svim izazovima koji državu očekuju na jesen”, zaključio je Đurović.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content