Pravo na četiri pokušaja imaju bračni, vanbračni parovi i žene koje ne žive u zajednici

Piše: Objavljeno: 27/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Pravo na liječenje neplodnosti postupcima medicinski potpomognute oplodnje imaju bračni, odnosno vanbračni supružnici, odnosno žena koja ne živi u bračnoj ili vanbračnoj zajednici saopšteno je iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

Oni su kazali da tumačenje važećeg Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i njegove primjene u dijelu koji se odnosi na pravo na medicinski potpomognutu oplodnju (MPO) ostavlja pojedine nedoumice i da im brojni korisnici često upućuju pitanja o tome ko ima pravo na MPO, piše Pobjeda.me.

– Bračni ili vanbračni supružnici, kao i žena koja ne živi u bračnoj odnosno vanbračnoj zajednici, za prvo dijete imaju pravo na ukupno 4 pokušaja na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, do napunjene 45 godine života žene, odnosno četiri postupka transfera embriona do navršene 50 godine života – pojasnili su iz FZO.

Dalje, navode da bračni ili vanbračni supružnici, koji imaju jedno dijete (dobijeno bilo prirodnim putem ili postupkom MPO ) imaju pravo na još tri pokušaja za drugo dijete i tri postupka transfera embriona nakon odmrzavanja, do napunjene 45 godine života žene.

A bračni ili vanbračni supružnici, koji imaju dvoje djece (dobijenih bilo prirodnim putem ili postupkom MPO), imaju pravo na još dva pokušaja za treće dijete, i dva postupka transfera embriona nakon odmrzavanja, do napunjene 45 godine života žene.

U slučaju da bračni ili vanbračni supružnici, kao i žena koja ne živi u bračnoj odnosno vanbračnoj zajednici, ne dobije dijete nakon četiri pokušaja na MPO o trošku Fonda, kod homologne trudnoće – imaju pravo na po dva postupka zamrzavanja kvalitetnih embriona na period od po godinu dana i dva postupka transfera embriona nakon odmrzavanja kod heterologne vantjelesne oplodnje za ženu bez djece do 50 godina, a za parove bez djece koji nisu uspjeli dobiti dijete kroz homolognu trudnoću, do 45 godine života.

– Važno je ukazati i to da se broj pokušaja ne može prenositi u narednoj fazi (npr. ako neko dobije prvo dijete nakon 2 pokušaja, za drugo dijete nema pravo na 5 pokušaja, nego isključivo na 3, koliko je predviđeno za bračne ili vanbračne supružnike koji imaju jedno dijete) – kazali su iz FZO.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content