Prava potrošača oštećenog vida i dalje na nezavidnom nivou

Piše: Objavljeno: 15/03/2022
featured image

Iz Saveza slijepih Crne Gore saopšteno je da su potrošači oštećenog vida i nakon osam godina od usvajanja Zakona o zaštiti potrošača i propisivanja obaveze o obilježavanju proizvoda i Brajevim pismom diskriminisani svakodnevno.

“Svakog 15. marta, obilježava se Dan prava potrošača, a i ove godine ističemo ključne probleme koji se tiču prava potrošača oštećenog vida, nepoštovanja ljudskih prava i urođenog dostojanstva”, navode iz Saveza slijepih Crne Gore.

Dodaju da primjena Zakona o zaštiti potrošača i Pravilnika o isticanju obavještenja o robi na Brajevom pismu nije na zadovoljavajućem nivou, piše rtcg.me.

“Kod velikog broja crnogorskih trgovaca ne postoji istinska volja, namjera i spremnost da kroz djelatnost koju obavljaju, primijene odredbe koje se odnose na potrošače oštećenog vida. Stoga, veliki broj trgovaca i danas reaguje i obilježava informacije o proizvodima na Brajevom pismu, tek nakon opomene, odnosno kažnjavanja od strane inspekcijskih organa”, navodi se u saopštenju.

Ističu da je za punih pet godina, otkako je počela primjena ovih propisa, obilježeno svega šest i po miliona proizvoda.

Zato, apeluju i na inspekcijske organe, da u sklopu svog redovnog rada, vrše kontrolu svih maloprodajnih objekata i trgovačkih lanaca, a ne da postupaju isključivo po prijavama potrošača oštećenog vida.

“Iako iskazujemo nezadovoljstvo što se u potpunosti ne primjenjuje Zakon, pozitivna činjenica je to što je Ministarstvo ekonomskog razvoja tokom 2021, postupilo po Mišljenju i preporukama Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i izmijenilo prethodni Pravilnik, otklanjajući norme diskriminatornog karaktera koje su do tada bile na snazi. Dodatno, iako trenutnom listom proizvoda nijesmo u potpunosti zadovoljni, crnogorski trgovci ni tako suženu listu uglavnom ne poštuju i samo kad su primorani pristupaju obilježavanju proizvoda Brajevim pismom”, zaključuje se u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content